REKLAMI GEÇ

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Özellikle kış aylarında yüzlerce kişi ısınma amaçlı yakılan soba ya da kombiden çıkan karbonmonoksit (CO) gazından zehirleniyor. Kokusuz ve renksiz bir gaz olan karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenme hiç farkına varılmadan oluşuyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Kasım 2014 Çarşamba, 11:25

Gece uzman hekim kadrosunun desteğiyle 7/24 acil servis hizmeti veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Acil Sdr-ersin-cagırgan-hervis hekimlerinden soba zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemler konusunda uyarılar yapıldı. Dr. Ersin Çağırgan, soba veya kombi zehirlenmelerinin; hafif baş ağrısından, komaya ve felce kadar giden ciddi sonuçları olduğunu söyledi.

İLK BELİRTİ BAŞ AĞRISI
Havaların soğuması ile birlikte bazı bölgelerde kurulan odun ve kömür sobalarının baca temizliği yapılmadığında karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açtığını hatırlatan Dr. Çağırgan “Sobalardan sızan karbonmonoksit gazlarından çok sayıda zehirlenme vakası yaşıyoruz. Kömürden kaynaklı zehirlenmelerde bazen koku oluşuyor ve erken farkediliyor. Bu tür zehirlenmelerde baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma ve kulak çınlaması gibi belirtiler hissedildiğinde hemen müdahele edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde karbonmonoksit zehirlenmeleri koma hali ve felce kadar rahatsızlıklara neden olabilir” dedi.

NE YAPILMALI?
Fark edilmeyen zehirlenmelerde koma hali oluştuğunu belirten Dr. Şakir Bayur ise, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Hastaların akdr-sakir-bayur-hciğerlerine dolan zehirli gazın temizlenmesi amacıyla ilk olarak hastaların üzerindeki kıyafetler gevşetilmeli ve temiz havaya çıkarılmalı, ardından en yakın teşekküllü sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Ağır zehirlenmelerde, şiddetli baş ağrısı, hâkimiyet bozukluğu, görme yetisinde bozukluk, nabzın hızlanması, kan basıncının düşmesi, nöbetler ve bayılmalar meydana gelebilir. Yaşlı, gebe, çocukların yanı sıra kalp ve akciğer hastalığı bulunan kişiler zehirlenmelerde risk altında bulunuyor. Solunum düzensizliği ve koma hali görülen hastalarda, hastanın battaniyeye sarılarak vücut ısısının korunması gerekiyor.”

YOĞURT YEDİRMEYİN!
Acil hastalara yapılan yanlış müdahalelerden birinin de soba gazından zehirlenenlere yoğurtverilmesi olduğunu angenel-müdür-yardimcisi-cemal-isik-hlatan Dr. Bayur ve Çağırgan, verilen yoğurdun kusmaya neden olarak atıkların akciğere kaçmasına yol açtığını, bunun yerine hastanın açık havaya çıkarılarak oksijen almasının sağlanması gerektiğini dile getirdiler.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Cemal Işık ise; olası bir zehirlenmede yapılacak ilk yardımla ilgili toplumun bilgilendirilmesi amacıyla hastane yönetimi olarak topluma yönelik bilinçlendirme programları uygulayacaklarını belirterek, “Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. “Lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir.  Bizler de hem insanlarımızın bu konuda bilinçlenmesi hem de olası durumlarda nitelikli müdahale edilmesi için acil servis polikliniğimizde muayene farkı almadan sağlık hizmeti veriyoruz. Ayrıca gün içerisinde 3 radyoloji uzmanı ile hizmet veren Radyoloji ünitemiz de gece 12.00’ye kadar acil servisimizde Denizli ve bölge insanımıza hizmet vermek için çalışıyor” dedi.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı