REKLAMI GEÇ

Suda hayat var!

Suda hayat var!

Su hayattır. Havaların ısınmaya başladığı bu dönemde vücuttaki sıvı kaybına karşılık su tüketimi de artıyor. Su insan için neden hayati önem taşıyor? Günlük ne kadar su tüketmemiz gerekiyor? Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, bu soruların yanıtlarını verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Mayıs 2015 Çarşamba, 10:55

Sıcak havaların etkisini gösterdiği şu günlerde biz insanların su tüketiminde de artış gözlendiği kaçınılmaz… Peki, su canlılar için neden önemlidir? Günlük su ihtiyacımız ne kadardır? Suyun besin değeri, beslenmedeki önemi, vücudumuzdaki görevleri nelerdir? Tüm bu soruları Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, sizler için cevapladı.

DENİZLİHABER: Suyun beslenmemizdeki yeri nedir?

UZ.DR. İBRAHİM ÖZDEŞ: İnsan için su, hayatı devam ettirme, “fizyolojik” gereksinimi yanı sıra, ic-dr-ibrahim-ozdessağlıklı normal yaşam, toplumsal ve ekonomik gereksinim konusu olarak da ortaya çıkar. Belli sayıdaki insanların fizyolojik gereksinimi için gerekli olan su miktarı gözden geçirilecek olursa genellikle, kişi başına 24 saatte en az 1, 5 litre sudan söz edilir. Yetişkin bir kişinin günde alması gereken fizyolojik su ve sulu gıdalara olan gereksinimi 2-2, 5 litredir. Bunun 0, 6 litresi katı besinlerle alınır.

DENİZLİHABER: Organizmanın günlük su gereksinimi nasıldır?

UZ.DR. İBRAHİM ÖZDEŞ: Bu gereksinim; kişinin vücut sıcaklığına, giyimine, çevre sıcaklığına, çalışma durumuna, beslenme şekline göre değişir. Sıcak bir ortamda, “sıcak, ateş karşısında “ağır iş yapan işçide ter, saatte 1 litre civarında olur. Bu kişide günlük su gereksinimi 8 litre civarındadır.

 

DENİZLİHABER: Suyun organizmadaki görevleri nelerdir?

UZ.DR. İBRAHİM ÖZDEŞ: Su, yetişkin insan vücudunda çeşitli dokulara değişik oranlarda dağılmıştır. Örneğin iskeletin %10’u, tükürük ve ter salgılarının %99.5’u sudur. İç organların büyük bir kısmını su oluşturur. Dokuların beslenmesi için gerekli maddeleri taşır, dokulardan atılacakları da idrar yoluyla dışarı taşır, vücut sıcaklığının ayarlanmasında önemli rol oynar, Organizmada atılması gereken atık maddeleri idrarla (günde yaklaşık 120 ml), akciğer yoluyla (500 ml), deri yoluyla (300 ml) dışarı atılmasını gerçekleştirir, kanın işlevini yerine getirmesini sağlar.

DENİZLİHABER: Suyun metabolizmadaki görevleriic-2 nelerdir?

UZ.DR. İBRAHİM ÖZDEŞ: Hücre metabolizması süreçleri ve gerçekleşmesini sağlar, enzim tepkilemelerine katılır, iyonlaşma olaylarının gerçekleşmesini sağlar, katabolizma ve anabolizma çalışmalarının verimli olmasını gerçekleştiriniz, hücre sağlığı ile yakından ilgilidir.
Metabolizma çalışmaları su olduğu sürece vardır. Suyun yaşamak için besinlerden önce geldiği bu yüzdendir. Yıkım ve yapım çalışmaları ancak su ile mümkündür. Aç kalınca organizma bir süre dayanabilir. Su olmayınca yaşama süresi çok kısalır.

Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanları ile 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresi üzerinden ve denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca özel Denizli Tekden Hastanesi’ni facebook.com/TekdenDenizliHastanesi ve https://twitter.com/TekdenDenizli sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı