REKLAMI GEÇ

‘Sünnet ciddi bir cerrahi müdahaledir’

‘Sünnet ciddi bir cerrahi müdahaledir’

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Göksu, sünnet operasyonun deneyimli cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini, aksi halde hatalı sünnetlerin çocukta enfeksiyonel hastalıklara, peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Ağustos 2014 Salı, 12:27

Op. Dr. Uğur Göksu, sünnetin erken yaşlarda yapılmasının daha uygun olduğunu, sünnet için ideal dönemlerin yeni doğan çağ-1,5 ve 6-10 yaş arası olduğunu belirterek, “Sünnet bir ameliyattır, dolayısıyla ameliyathanede ve ameliyat şartlarında yapılmalıdır” dedi.

Yaz aylarında sünnetlerin yoğun şekilde yapıldığını anımsatan Göksu, bu cerrahi müdahalenin sağlıklı bir şekilde sonuçlanması için hastane ortamında yapılması gerektiğini ifade etti. Göksu, “Çocukta kan durmaması gibi bir hastalık varsa, bu hastalıktaki yan etkiler verilecek ilaçlar ile önlenir. Uzman doktor tarafından yapılmışsa hatalı sünnet olasılığı azalır. Cerrahi aletler çok iyi streril edildiği için çocuğun hepatit b, hepatit c kapma olasılığı azalır. Sünnet derisinin gereği kadar alındığı için penisin ileri yaşlarda büyümesi ve gelişimi normal olur. Sünnet ağrı giderici ilaçlar altında yapıldığı için çocuk ağrı duymaz. Sünnet yarası dikildiği için yara iyileşmesi daha çabuk olur. Köy sünnetçilerinin yapacağı sünnette çocuk ağrı duyacağı için çok huzursuz ve hırçın olur ve zapt edilmesi daha zordur. Bu nedenle çocuğun psikolojisi bozulur” diye konuştu.

TOPLU SÜNNETLERE DİKKAT!
Sünnetin cerrahi ilkeler konusunda deneyimli yardımcı sağlık personeli tarafından da yapıldığına işaret ederek, “Bu kişilerin bu konuda eğitim ve deneyimleri olduğu sürece sorun yoktur. Ancak bu kişilerin kesinlikle eğitimleri onaylanmalı ve denetlenmelidir. Ülkemiz için önemli sorunlardan biri de toplu sünnetlerdir. Toplu sünnet uygulamalarında cerrahi ilkelerden ve asepsiden ödün verilmekte, önemli komplikasyonlara neden olunabilmektedir” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı