REKLAMI GEÇ

Tüp Bebek Tedavisinde Çay, Kahve İçmek Zararlı Mı?

Tüp Bebek Tedavisinde Çay, Kahve İçmek Zararlı Mı?

Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisinde çay kahve tüketimi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Tıraş, “Sperm ve yumurta kalitesini, sayısını azaltacak her türlü yeme, içme ve yaşam alışkanlığı tüp bebek tedavisindeki başarıyı etkileyecektir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Şubat 2017 Pazartesi, 13:38

Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisinde çay kahve tüketimi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Tıraş, “Doğal yolla gebelik elde edemeyen çiftlere sıklıkla uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan kısırlık tedavi yöntemi tüp bebektir. Tüp bebek tedavisinde anne ve baba adaylarının kendi üreme hücreleri kullanıldığı için de onların yumurta ve sperm kaliteleri çok önemlidir. Bu bakımdan sperm ve yumurta kalitesini, sayısını azaltacak her türlü yeme, içme ve yaşam alışkanlığı tüp bebek tedavisindeki başarıyı etkileyecektir. Ancak çay, kahve tüketimi denilince tüm dünya ülkeleri bir yana Türkiye bir yana. Zira neredeyse her yaş grubundan herkes çay, kahve içmeyi çok seviyor, adeta bağımlı gibiyiz. Fakat aşırı çay kahve tüketiminin kalp atış hızını ve kan basıncını yükselttiği, metabolizmayı hızlandırdığı, idrara çıkma ihtiyacını artırdığı biliniyor. Bununla birlikte son dönemlerde yapılan bilimsel araştırmalar çay ve kahveyi fazla tüketen kişilerde düşük yapma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Hatta gebelik döneminde içilen kafein içerikli bir içeceğin plasentayı geçip bebeği direkt olarak etkileyebileceği bile düşünülmekte” dedi.

ÇAY, KAHVE TÜKETİMİ VE GEBE KALABİLİRLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ
Hamilelik döneminde fazla çay ve kahve tüketmenin düşüğe sebep olabileceği, hatta bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebileceğinin de bilindiğini anlatan Prof. Dr. Tıraş, “Ancak buna ek olarak kafeinin üreme yeteneğini de olumsuz etkilediğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcut. Zira kafein tüketimi kadının gebe kalma süresini uzatıyor. Günde 2 fincan kahve tüketen kişi ile günde 4 fincan kahve tüketen kişi arasında gebe kalabilirlik arasında neredeyse yarı yarıya fark oluyor. Bu bakımdan kadınlar gebe kaldığını öğrendikten sonra değil, gebe kalmayı planladığı, gebelik istediği andan itibaren çayı, kahveyi günde 1-2 fincanla sınırlamalıdır.

Aşırı çay, kahve tüketiminin gebe kalabilirliği ve sağlıklı doğum yapabilme oranını düşürdüğü biliniyor. Ancak hangi mekanizma dolaysıyla böyle bir olumsuz etki yaşandığı henüz tam olarak bilinmiyor. Fakat kafeinin gelişme döneminde olan yumurtayı olumsuz etkilediği, kaliteli yumurta üretimini engellediği tespit edilmiştir. Zira yumurta olgunlaşamazsa çatlamaz ve gebelik oluşamaz. Aynı paralelde tüp bebek tedavileri değerlendirildiğinde ise günde bir fincandan fazla kahve tüketenlerin, daha az tüketenlere oranla başarılı bir gebelik elde etme ihtimallerinin daha düşük olduğu biliniyor” diye konuştu.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ DÖNEMİNDE ÇAY, KAHVE TÜKETİMİ ZARARLI MIDIR?
Günde 2 fincanın üzerindeki çay ve kahve genç, yaşlı, hasta, sağlıklı, kadın, erkek herkes için belli bir zarar içerdiğini dile getiren Prof. Dr. Tıraş, “Ancak hamile kalmaya çalışma ve gebelik dönemi çok hassas ve dış etkilere açık bir dönem olduğu için bu miktarın azaltılması gerekiyor. Tüp bebek tedavisi süreci de aynı şekildedir. Kişi hamileliği planlamaya başladığında çay ve kahveyi günde 2 fincanla sınırlamalıdır. Sonrasında gebelik elde edildikten doğuma kadar da böyle devam eder. Fazla çay ve kahve tüketenlerin daha uzun süre içinde gebe kalabildiği ve daha fazla sayıda düşük yaptığı biliniyor. Ancak bu konuda çok net veriler de mevcut değil. Kafein tüketimi ile tüp bebek ya da normal gebeliklerde doğurganlık ilişkisi birebir saptanmamış olsa da fazla kafein tüketenlerin yumurtalarının olgunlaşma konusunda tüketmeyenlere oranla daha başarısız oldukları biliniyor.

Ancak burada çaya ekstra bir parantez açmak gerekiyor. Zira çay bizim kültürümüzde çok önemli yeri olan bir içecek ve çağın ne kadar demli olduğuna, ne kadar kafein içerdiğine göre de etkisi değişebiliyor. Bu bakımdan limonlu ve açık olmak kaydıyla günde 2-3 fincan çay tüketilmesinin doğal yolla elde edilen veya tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde her hangi bir zararının olmadığı düşünülüyor” dedi.

Kaynak: https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisinde-cay-kahve-icmek-zararli-mi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı