REKLAMI GEÇ

Uyuşturucu kullanana karşı uç kararlar almayın uyarısı

Uyuşturucu kullanana karşı uç kararlar almayın uyarısı

Özel Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Ünlü, uyuşturucu bağımlılarına yaklaşımda dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizerek, “Onlara yönelik uç kararlar almayın” uyarısında bulundu. Hastanenin Genel Müdür Yardımcısı Cemal Işık ise, ailelere “Çocuklarınızın arkadaş çevresini yakından izleyin” diye seslendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Haziran 2015 Cuma, 11:22

Özel Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Ünlü, Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 13 yıldır Denizli’de koruyucu sağlık hizmetleri sunarken, çeşitli konularda yürütülen faaliyetlerle de toplumsal bilinçlendirmeye katkı sağlamanın çabası içinde olduklarını belirtti.

denizli-doktor-bülent-ünlü-icUyuşturucu madde kullanımının fiziksel ve psikolojik etkilerine de değinen Dr. Ünlü, “Uyuşturucu maddeler, aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi normal yaşam ve davranışlarından uzaklaştırır. Tüm iç organların zarar görmesine, bir dizi hastalığa, zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere sebep olur. Uyuşturucular, bireyin çevreye uyum yeteneğini azaltır. Bağımlı giderek aileden ve çevresinden kopararak, yalnızlaşır. Çoğu zaman bu tabloya ağır bunalımlar eşlik eder” dedi.

NE YAPMALI?
Uyuşturucu bağımlılarıyla iletişim konusunda neler yapılması gerektiğini de anlatan Dr. Ünlü, şu önerilerde bulundu:

-Eğer kişi maddenin etkisi altında ise onunla bu durumda konuşmanın yararı olmaz.
-Kendinizi hazır hissetmeden onunla konuşmayın.
-Açık, samimi ve inandırıcı olun, öğüt vermeyin.
-Genellemeler yapmaktan kaçının.
-Korkularınıza dayanarak konuşmayın.
-Onu etiketlemekten kaçının, çünkü “kullanıcı olarak” etiketlenen kişiye yaklaşmak çok zordur.
-Önyargılarınızın farkına varın (“Bunlar iflah olmaz”), böylece yanlış iletişim kurma olasılığını azaltırsınız.
-Kendinizi onun yerine koymayı deneyerek onun düşünce, yaşantı ve korkularını anlamaya çalışın.
-Uzman yardımı alması için samimi bir yaklaşımla onu ikna edin.

NE YAPMAMALI?
Uyuşturucu kullananlara karşı yapılmaması gerekenlere uyarılarda bulunan Dr. Bülent Ünlü, “Benim çocuğum kullanmaz” inkarcılığından, “Bu çocuk senin yüzünden böyle oldu” şeklinde suçlamalardan, hayal kırıklığını dile getiren “Ben, seni bunun için mi yetiştirdim” yaklaşımından, “senden hiçbir şey olmaz” aşağılamasından, “Okul hayatın bitti” gibi uç kararlar almaktan uzak durulmasını önerdi

ÖNCE HASTANEDE YATARAK TEDAVİ
Dr. Ünlü, madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınlarının uzmana başvurarak tedavi olabileceklerini, hasta ve doktor işbirliğiyle yürütülen tedavinin 2-6 hafta arasında hastanede yatarak arındırmayla başladığını, bir yıl süre ile de psiko-sosyal tedavi uygulandığını sözlerine ekledi.

denizli-doktor-cemal-isik-icIŞIK : ÇOCUKLARINIZIN AKADAŞ ÇEVRELERİNİ İZLEYİN
Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Cemal Işık ise, gençler ve çocukların anne babanın ilgisizliğinden madde kullanımına başladığını ifade ederek, çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde arkadaş edinme, gruba kabul edilme, kendini ispatlama gibi nedenlerle yanlış ortamlara girebildiğini, bunun sonucunda da bağımlılık yapıcı maddelerle tanışma, deneme gibi risklere yoğun olarak maruz kalabildiklerini ifade etti.

Ailelerin özellikle ergenlik çağındaki çocuklarını anlamak için kendilerini geliştirmeleri ve madde bağımlılığıyla ilgili bir sorunla karşılaşmaları halinde bu durumla başa çıkma yetenekleri kazanmaları gerektiğini belirten Işık, Madde kullanımını önlemek için aileler, çocuklarını sevgi ve şefkatle büyütmeli, tutarlı ve adaletli disiplin sağlamalı, istikrarlı bir aile atmosferi yaratılmalı, gençlerin hatalarına karşı toleranslı olmalı, çocukların ve gençlerin arkadaş çevreleri yakından izlenmeli” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı