REKLAMI GEÇ

1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü

1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü

Denizli Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Demirciler, her yıl 200-250 yeni fenilketonüri vakasının topluma katıldığını belirtti. Demirciler, “Kalıtsal metabolik bir hastalık olan Feniketonüri hastalığının, erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mayıs 2014 Perşembe, 13:06

Halk Sağlığı Müdürü Demirciler, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, her yüz kişiden 4’ünün taşıyıcı olduğu Fenilketonüri hastalığının yenidoğan taraması ve erken tanı ile önlenebileceğini belirtti. Demircilmer, Yenidoğan Tarama Programı’nın, tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmeti olduğunu vurguladı.

Türkiye’de Yenidoğan Taramasının, Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda üniversitelerin desteğiyle 1987 Fenilketonüri Tarama Programı ile başlatıldığını açıklayan Demirciler, “Ülkemiz için yenidoğan taramasında milat olan Ulusal Yenidoğan Tarama Programı ise 25 Aralık 2006 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılmıştır. 2008 Ekim ayı sonunda da panele Biyotinidaz Eksikliği eklenmiştir” dedi.

100 KİŞİDEN 4’Ü TAŞIYICI
Fenilketonüri’nin kalıtsal metabolik bir hastalık olduğunu vurgulayan Demirciler açıklamasında, “Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir. Ülkemiz hastalığın en sık izlendiği ülkelerdendir. Doğması beklenen bebek sayısı ile değerlendirildiğinde her yıl 200-250 yeni fenilketonüri vakasının topluma katılacağı hesaplanır. Çekinik genle taşınan bu hastalığın taşıyıcı sıklığı ülkemizde yüksektir. Her 100 kişiden dördünün bu hastalığı taşıyor olmasının yanı sıra, yüksek orandaki akraba evlilikleri (her 4 evlilikten 1’i) hastalığın ülkemizde sıklıkla izlenmesinin nedenidir” ifadelerine yer verdi.
denizli-halk-sagligi-ibrahim-demirciler-fenilketonuri-ic

“SOSYAL GÜVENLİK KURUMU DESTEKLİYOR”
Demirciler, 2002 yılında taraması yapılan yenidoğan oranı yüzde 59,2 iken, 2010 yılında tarama oranı yüzde 95’lerin üstüne çıktığını söyledi. Demirciler açıklamasını şöyle devam etti:
“2013 yılı tarama oranı yüzde 98,7’dir. Her yıl yaklaşık 200 civarında bebeğe Fenilketonüri, yaklaşık 1000 bebeğe Konjenital Hipotiroidi tanısı konmaktadır. 200’e yakın bebekte Biyotinidaz eksikliği tanısı almaktadır.

Tanı alan fenilketonürileri çocukların özel beslenme gereksinimi olan mamaları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca ek beslenme ürünleri (makarna, bisküvi v.b) için ailelere ödeme de yapılmaktadır.

Ülkemizde her yıl 1 Haziran “Ulusal Fenilketonüri Günü” olarak kabul edilmiş olup bu günde konunun önemini anlatan bazı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde tedavi edilmediğinde sonuçları son derece ağır olan bu hastalık için toplumsal duyarlılık oluşturulmaya çalışılmaktadır”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı