REKLAMI GEÇ

2 bin kişiden birisinde bu hastalık var

2 bin kişiden birisinde bu hastalık var

Düzensiz astigmatizma ve miyopiye yol açan keratokonus hastalığının her 2 bin kişiden birisinde görüldüğü belirtildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Mart 2015 Salı, 10:30

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Yağcı, ilerleyici bir karektere sahip keratokunus hastalığının saat camı şeklinde gözün ön tarafını örten kubbe biçimindeki korneanın incelip, öne doğru bombeleşmesi ve konik şekil alması ile ortaya çıktığını söyledi.

Keratokonus hastalığının 2 bin kişide bir görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Yağcı, hastalığın düzensiz astigmatizma ve miyopiye yol açtığını, her iki gözü etkilese de tutulum genelde bir gözde daha ileri seviyeye ulaştığını, hastalığın ergenlik döneminde bulgu vermeye başladığını, ancak bazen şiddetli alerji nedeniyle sürekli gözleri kaşımaya bağlı olarak çocuk yaşlarda da ortaya çıkabildiğini belirtti.

Hastalığın genetik özellik gösterebildiğine de işaret eden Doç. Dr. Yağcı, “Keratokonus hastalığında kişinin gözlük numaralarında sürekli ilerleme, gözlüğe rağmen görememe, ışıklarda dağılma gibi göz problemleri görülebilir. Araba kullanma, televizyon izleme, bilgisayarda yazı yazma veya okuma gibi bazı faaliyetleri güçleştirebilir” uyarısında bulundu.

Hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ramazan Yağcı, “Erken tanı için korneanın haritasını çıkaran topografi cihazlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Şu anda hastanemizde bu gelişmiş cihaz mevcut olup, hastalarımızın hizmetine sunulmuştur. Keratokonusta esas problem hastalığın ilerleyici olması nedeniyle görmenin giderek azalmasıdır. Son yıllarda yaygın olarak uygulanan çapraz bağlama tedavisi ile de hastalığın ilerlemesi çoğu vakada durdurulabilmektedir. Bu tedavide amaç kornea dokusunun en önemli yapı taşı olan kolajen lifler arasındaki çapraz bağların sayısını ve yoğunluğunu arttırarak daha dirençli bir kornea elde etmektir”dedi.

Doç. Dr. Yağcı, üç aydır PAÜ Hastanesi’nde keratokonus hastalarının çapraz bağlama yöntemi ile tedavi edilebildiğini, tedavi sonrası hastaların görme düzeylerini artırmak için sert kontak lens uygulamasının da yapıldığını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı