REKLAMI GEÇ

“23 MİLYON TON SÜT ÜRETMEMİZ GEREKİYOR”

“23 MİLYON TON SÜT ÜRETMEMİZ GEREKİYOR”

Türkiye’de 12 milyon ton civarında süt üretildiğini açıklayan Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Berberoğlu, “Bu rakamın yeterli seviyede olabilmesi için bugünkü nüfusumuza göre 23 milyon ton süt üretmemiz gerekmektedir. Bu da ancak ülke hayvancılığının geliştirilmesi ile mümkündür” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Mayıs 2011 Cumartesi, 13:44

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, “21 Mayıs Dünya Süt Günü” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, yapısında bulunan besin maddeleri nedeniyle doğada tek olma özelliğini taşıyan sütün öneminin herkese anlatılması, toplumun bilinçlendirilmesi ve süt tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için günlük alması gereken proteinin yarısının hayvansal kökenli olması gerektiğine dikkat çeken Berberoğlu, “Hayvansal kökenli proteinlerin en başında doğumdan hayatın sonuna kadar her dönemde vazgeçilmez ve biyolojik değerliliği yüksek olan süt, çok büyük önem taşımaktadır. Beynin gelişiminde hayvansal proteinin etkin olduğu dikkate alınırsa, sütün toplumun geleceği için ne denli önem taşıdığı anlaşılacaktır. İnsanların her yaş döneminde tükettiği süt miktarı, yetişmiş ve sağlıklı bir toplum olmanın temel unsurlarından birini oluşturmaktadır. Ne kadar süt, o kadar protein, o oranda zeka düzeyi gelişmiş toplum demektir. Aynı zamanda ruhsal ve bedensel olarak sağlam bir gelecek demektir” dedi.

Toplum olarak yeterli düzeyde hayvansal protein alınmadığını belirten Berberoğlu, gelişmiş ülkelerde kişi başına ortalama günlük alınan 102 gram proteinin 70 gramının hayvansal kökenli olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizde ise günlük 84 gram protein alınırken, bunun ancak 17 gramı hayvansal kökenlidir. Gelişmiş ülkelerde yılda kişi başına 85 kg un tüketilirken ülkemizde 325 kilogram un tüketilmektedir. Bu da toplum olarak un ile beslendiğimizin göstergesidir. Hayvansal protein kaynağının yüzde 45’ini oluşturan sütün tüketimi, gelişmiş ülkelerde kişi başına 282 litre iken bu rakam ülkemizde 153 litredir” dedi.

“ÜRETİCİNİN ÜRETİMİNİ SÜRDÜRMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Bugün Türkiye’de 12 milyon ton civarında süt üretildiğini açıklayan Berberoğlu, “Bu rakamın yeterli seviyede olabilmesi için bugünkü nüfusumuza göre 23 milyon ton süt üretmemiz gerekmektedir. Bu da ancak ülke hayvancılığının geliştirilmesi ile mümkündür. Hayvancılık tarımın lokomotifi ise süt de hayvancılığın lokomotifidir” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda yaşanan hayvancılık ve süt krizinin birbirini tetiklediğini savunan Berberoğlu, 2007-2008 yıllarında sütün litresinin aynı yıl içerisinde 86 kuruştan 35 kuruşa düştüğünü, o yıllarda 300-400 bin sağılır süt ineğinin kesime gittiğini ve ardından hayvancılık krizinin başladığını iddia etti.

Şu anda da süt fiyatlarının 60 kuruş, bazı bölgelerde bu fiyatın daha da altında olduğunu bildiren Başkan Berberoğlu, yapılan hesaplamalarda 1 litre sütün maliyetinin 60 kuruş olduğunu ve üreticinin hiç kar etmeden zararına süt sattığını savundu. Berberoğlu, “Bu şartlar altında üreticinin üretimini sürdürmesi mümkün değildir. Gelişmiş ülkelerde 1 litre süt ile 2-2,5 kg yem alınabilmektedir. Bizde ise 1 litre süt ile 1 kg yem alınabilmektedir. Hayvancılıkta fiyat istikrarı çok önem arz etmektedir. Oluşturulacak istikrar fonu ile fiyatlar bir dengede tutulmalıdır. Süt tozu ve buzağı maması ithalatına izin verilmemelidir. Her türlü canlı hayvan ve et ithalatı durdurulmalıdır. Önemli olan ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesidir. Toplumun sağlıklı ve uzun ömürlü fertlerden oluşması yeterli ve dengeli beslemeyle mümkün olacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı