REKLAMI GEÇ

3 bin 811 kadın, rahim ağzı kanseri için taranacak

3 bin 811 kadın, rahim ağzı kanseri için taranacak

DDH Ketem, önümüzdeki günlerde, Fatih Aile Sağlığı Merkezi’ne kayıtlı 30-65 yaş arasında bulunan, 3 bin 811 kadını rahim ağzı kanseri için taramadan geçirecek.

/ DENİZLİHABER / 4 Şubat 2010 Perşembe, 17:41

DDH KETEM, 20 ile 70 yaş arasındaki kişilere kanser taraması yaparak, olası kanser tehdidini önlüyor. Bu kapsamda tarama yapılan kişi sayısı her yıl artıyor. 2008 yılında toplam 11 bin 457 kişi KETEM’de taramadan geçerken, bu rakam 2009 yılında 14 bin 979 oldu. Meme kanseri için yapılan mamografi sayısı 2008 yılında 7 bin 459, 2009 yılında 7 bin 636 iken, rahim ağzı kanseri taraması için yapılan PAP smear tarama sayısı ise 2008 yılında 8 bin 225, 2009 yılında 8 bin 012 oldu. 2008 yılında 39 kişiye meme, 26 kişiye rahim ağzı ve 1 kişiye de prostat kanseri teşhisi kondu. 2009 yılında ise 40 kişinin meme kanseri, 45 kişinin rahim ağzı kanseri olduğu saptandı.

“Erken tanı ve bilinçli olmak önemli”
Denizli Devlet Hastanesi KETEM çalışmalarını, eğitim salonunda yapılan bir toplantı ile sağlık çalışanları, Denizli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü yetkilileri ile Belediye Kadın Meclisi gönüllüleri ve Fatih Aile Sağlığı Merkezi hekimlerine anlatan Dr. Mustafa Ali Ekiz, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı-İl Kanser Koordinatörü Dr. Mustafa Nalbant, DDH Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural’ın da katıldığı toplantıda, KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz şunları anlattı: “Kanserin artan önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmaktadır. KETEM’in amacı meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak (kolorektal) kanserlerine bağlı ölümleri azaltmaktır. Ayrıca taramanın hedef grubuna kanserle ilgili bilgiler ulaştırarak toplumun kanserle ilgili farkındalığını arttırmayı, tanımlanmış risk gruplarına oluşturulmuş tarama standartları doğrultusunda yapılacak toplum tabanlı tarama programlarıyla (meme, rahim ağzı, bağırsak) erken dönemde tanı konulmasını hedefliyoruz. Kanser tanısı konan hastalara gerekli tıbbi yönlendirme yapıp tedavi merkezlerine sevk ediyoruz“ dedi.

“Rahim ağzı kanseri taraması yapılacak”
Dr. Mustafa Ali Ekiz, önümüzdeki günlerde Denizli Devlet Hastanesi KETEM ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Denizli Belediyesi’nin işbirliği ve aile hekimlerinin katkılarıyla, Fatih Aile Sağlığı Merkezi’ne kayıtlı 30–65 yaş arasında bulunan 3 bin 811 kadının rahim ağzı kanseri için taramadan geçirileceğini söyledi. Taramanın yapılabilmesi için Denizli Belediyesi’nin gezici sağlık aracı tedarik edeceğini belirten Ekiz, “Hedef kitlemizin en az yüzde 70’i, günde 20-25 smear alınarak, 7-10 aylık sürede, Ulusal Serviks Kanseri Tarama Standartları doğrultusunda taranacak. Davet yöntemimiz, kadınları ilk olarak telefonla smear almaya çağırmak olacak. İstenilen katılım sağlanamazsa, ikinci kez telefon edilecek. Yine katılım sağlanamazsa eğitim, broşürlerle bilgilendirme ve ev ziyaretleri yapılacak. Tarama grubundaki kadınların telefonla aranması, toplu ve birebir eğitimler, dağıtılacak broşürler, ev ziyaretleri için Denizli Belediyesi Kadın Meclisi üyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü ve aile hekimleri katkı sağlayacak. 5 yıllık aralarla tarama tekrarlanacak. Hedef nüfusumuz 3 bin 811 ve bu rakamın en az yüzde 70’inin (2668 kişi) taramadan geçirilmesini hedefliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı