REKLAMI GEÇ

30 bin kişi organ nakli için sıra bekliyor

30 bin kişi organ nakli için sıra bekliyor

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında Forum Çamlık Alışveriş Merkezi’nde stant kurarak, organ bağışıyla ilgili vatandaşları bilgilendirdi. Türkiye’de 30 bin kişinin organ nakli beklediğine vurgu yapılarak, organ bağışı çağrıları yenilendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Kasım 2016 Salı, 14:36

Organ bağışına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası etkinlikleri düzenleniyor. Bu kapsamda Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından da Forum Çamlık Alışveriş Merkezi’nde Organ Bağışı Standı açıldı. Standı ziyaret edenler, organ bağışı konusunda bilgilendirildi ve organ bağışında bulunmak isteyenler de form doldurdu.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Berna Öztürk, Türkiye’de tedavileri sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastaların sayısının giderek arttığına dikkat çekerek, “Ölüm sonrası organların bağış yoluyla alınabildiği kadavra organ katkı sayısı ne yazık ki çok düşüktür. Türkiye’de böbrek naklinin yüzde 75’i canlı verici denilen anne, baba, kardeş veya diğer akrabalardan, yüzde 25’i ise kadavra donörden alınmaktadır. Canlıdan organ nakli istenen bir şey değildir. Kadavra bağışlar yeterli olmadığından canlıdan nakiller zorunlu olarak yapılmaktadır. Türkiye’de 30 binden fazla kişi organ beklemekte ve bu sayıya her yıl 7 bin kişi eklenmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığımızın yayınlamış olduğu organ ve doku bekleyen hasta listesine göre en çok böbrek, kornea, karaciğer, kalp ve pankreas nakline ihtiyaç vardır” dedi.
forum_camlik_organ_bagisi_standi-ic

Öztürk, 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabileceğini, Sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli ile ilgili dernek ve kuruluşlara başvurarak organ bağış belgesi alınabileceğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı