REKLAMI GEÇ

40 BİN KİŞİ BÖBREK BEKLİYOR

40 BİN KİŞİ BÖBREK BEKLİYOR

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş yaptığı açıklamada, organ nakli hizmetlerinin son derece önemli olduğunu belirterek, tedavileri sadece organ nakli ile mümkün olan hastaların sayılarının giderek arttığını bildirdi. Taş, ayrıca Türkiye’de böbrek nakli bekleyen 40 bin hasta olduğunu açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 5 Kasım 2010 Cuma, 17:21

Dr. Erdoğan Taş açıklamasında, “Bu hastaların bir kısmı uygun organ bulamadığı için yaşamını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına gitmektedir. Ülkemizde organ nakli bekleyen, tedavisi ancak organ nakli ile mümkün hasta sayısı sürekli artmakta olup, yaklaşık organ bekleyen 40 bin böbrek, 4 bin karaciğer ve 2 bin kalp hastası bulunmaktadır. Ancak, ülkemizde sağlığında organ bağışlayan kişi sayısı ve beyin ölümü gerçekleşmiş vakalardan ailesinin rızasıyla organları bağışlanan vaka sayısı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin çok gerisindedir. Özellikle bu ülkelerde canlıdan organ nakil oranları düşük, kadavradan organ nakil oranları ise yüksektir. Ülkemizde ise bu durum tam tersinedir” ifadelerine yer verdi.

Uluslararası istatistiki rakamlara dayanılarak organ nakli konusunda daha önde olan ülkelerde, milyon nüfus başına çıkan ve organları kullanılan kadavra sayısının ülkelere göre 25 ile 35 arasında değiştiğini, Türkiye’de ise bu oranın sadece 2 olduğunu belirten Taş açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi ile ülkemizde Sağlık Bakanlığı onayı ile Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi kuruldu. Denizli’nin nüfusu 926 bin 362 olup Afyonkarahisar, Burdur, Aydın, Muğla, Manisa ve Uşak illeri ile komşu. Komşu illerin ilimize daha yakın olan ilçeleri de sağlık hizmetini Denizli’den almaktadır. Denizli merkezinde 8, ilçelerde 2 olmak üzere 10 diyaliz merkezimiz mevcut olup, il genelinde Eylül 2010 tarihi itibari ile 719 kronik böbrek yetmezliği hastası bulunmaktadır. 2000 yılından itibaren Denizli’de sağlığında gönüllü olarak organ bağışını kabul eden kişi sayısı 5 bin 762. Şu anki durum itibariyle hastanelerimiz yoğun bakım ünitelerinde tespit edilen ve beyin ölümü gerçekleşen 101 vakanın ailesinin rızası ile organları bağışlanmış 46 vakanın organları nakil yapılabilmiştir. Bu rakamlar Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen hala yeterli değildir.”

Konu ile ilgili olarak vatandaşları bilgilendirmek için Denizli’deki tüm devlet hastanelerinde, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde organ bağış büroları kurulduğunu kaydeden Taş, bu bürolarda sağlık personelinin vatandaşa danışmanlık hizmeti verdiğini kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı