REKLAMI GEÇ

40 yaş üzeri her 5 kişiden 1’i KOAH hastası

40 yaş üzeri her 5 kişiden 1’i KOAH hastası

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, kronik bir akciğer hastalığı olan KOAH’ın 40 yaş üzerindeki her 5 kişiden 1’inde görüldüğünü belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Kasım 2016 Perşembe, 10:38

Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, KOAH ile ilgili yaptığı bilgilendirmede, iltihaplanmaya bağlı oluşan ve ilerleyici bir akciğer rahatsızlığı olan hastalığın tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini söyledi.

HASTA OLDUKLARINI BİLMİYORLAR
KOAH’ın görülme sıklığının 40 yaş üstünde yüzde 15‐20 olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Dursunoğlu, “Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden 1’inde KOAH vardır. Buna karşın 10 KOAH hastasının sadece 1’i doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3‐5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300‐500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir.

SİGARA BAŞLICA NEDEN
KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörünün sigara dumanı olduğuna işaret eden Doç. Dr. Dursunoğlu, “Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler” ifadesini kullandı.

MÜZMİN ÖKSÜRÜK VARSA DOKTORA BAŞVURUN
Pipo, puro, nargile gibi tütün ürünlerinin de KOAH’ı tetiklediğini ifade eden doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, “Sağlıkta eşitsizlik, özellikle biyomas (odun, tezek, kök benzeri yakıt) kullanımı, hava kirliliği, tozlu ve dumanlı işyerlerinde çalışma en önemli risk faktörleridir. KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. KOAH’ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan nefes ölçüm testi ile kolayca konabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle 40 yaş üstü sigara içmiş ya da içmekte olan, meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testini yaptırması gerekir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı