40 yaşın üstündeki her 5 kişiden birinde bu hastalık var

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olarak kabul ediliyor. PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Dursunoğlu, 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu belirterek, yalnızca yüzde 10’unun bir uzmana başvurduğunu ve sağlıklı tanı aldığını söyledi. Dursunoğlu, “Soluduğumuz zararlı tüm duman, gaz ve partiküller KOAH’ın nedeni” dedi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Kasım 2017 Çarşamba, 12:15
KOAH’ın tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini belirten, PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Dursunoğlu, KOAH’ın nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerine ilişkin açıklama yaptı.
KOAH’a zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde gelişen mikrobik olmayan iltihabın neden olduğu belirten Dursunoğlu, KOAH’ın hava yollarının daralması ve tıkanması ile sonuçlanan genellikle ilerleyici özellikte bir hastalık olduğunu söyledi.
“40 YAŞ ÜSTÜ HER 5 KİŞİDEN BİRİ KOAH”
KOAH’ın temel nedeni olan kirli hava soluma sorununun, son 200 yılda sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan bir gerçeklik olduğunu ifade eden Dursunoğlu, “Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. KOAH’lı hastaların ve bu hastalıktan ölen kişilerin dünyadaki dağılımına bakıldığında, % 90’dan fazlasının düşük-orta gelirli yoksul ülkelerde yaşayan insanlar olduğu görülmektedir” dedi.
KOAH NASIL OLUŞUR?
Anne karnından itibaren solunan zararlı duman, gaz ve küçük parçacıklar nedeniyle KOAH’ın oluşabileceğini belirten Dursunoğlu, “Tütün dumanı, termik santraller, fabrikalar ve trafikteki araçların egzozlarından çevreye yaydıkları kirli hava, ısınma ve yemek pişirme amaçlı evlerdeki soba veya ocaklarda yakılan odun, tezek, ağaç kökleri, kömürün dumanı ve tozlu dumanlı işyerlerinde soluduğumuz kirli hava hastalığa neden olan en önemli sebeplerdir” diye konuştu.
“YAPILACAK İLK İŞ SİGARAYI BIRAKMAK”
KOAH’ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebildiğini ve tedavi edilebildiğini ifade eden Dursunoğlu, genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıktığını kaydetti.
Dursunoğlu, “Uzun süreli nefes darlığı, öksürük, balgam ile belirtileri göstermektedir. Bu belirtiler hastalık ilerledikçe artmaktadır. Hastalık spirometri diye adlandırılan basit bir ‘nefes ölçüm testi’ ile kolayca teşhis edilebilmektedir. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, ortam havasının temiz tutulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması, hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli adımlardır” dedi.
Gelecek nesiller için herkesin temiz hava ortamını sağlaması ve koruması gerektiğine dikkat çeken Dursunoğlu, solunan ortam havasını temiz tutarak KOAH’tan korunulabileceğini vurguladı.