REKLAMI GEÇ

Acıpayam Devlet Hastanesi’nde tıp literatürüne girecek ameliyatlar

Acıpayam Devlet Hastanesi’nde tıp literatürüne girecek ameliyatlar

Türkiye’de Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında yaptığı önemli ameliyatlarla adından söz ettiren ve Acıpayam Devlet Hastanesi’nde göreve başlayan Op. Dr. Naim Ünsal tıp literatürüne girecek ameliyatlara imza attı. Ünsal, Elazığ, Eskişehir ve Tokat’tan doğuştan vajinası olmayan hastalara, vücut boşluklarındaki dokulardan vajina ve rahim ağzı yaptı. Sağlıklarına kavuşan hastalar hamile kalmaları durumunda operasyonlar tıp literatürüne girecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Ağustos 2020 Cuma, 18:02

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Naim Ünsal, hastalara bu ameliyatlar ile doğurganlık özelliği kazandırıldığını ve hamile kalmaları durumunda ise dünyada tıp literatürüne giren ilk vakalar olacaklarını söyledi.

Elazığ’dan gelen E.Ç.nin (23), vajina ve rahim ağzı olmadığı için her regl döneminde adet kanının rahmin içine dolduğunu belirten Dr. Ünsal, rahmine her ay yaklaşık 3 bardak kanla dolduğu için bir nevi apandisit patlaması gibi çok ciddi ağrılar yaşadığını kaydetti.

Daha önce 16 kez ameliyat geçiren ve hep rahimde biriken kanı boşaltma şeklinde geçici çözümler yaşayan E.Ç.nin kendisine başvurduğunu ve tetkiklerin ardından ameliyat planı oluşturulduğunu anlatan Ünsal, “Başarılı geçen operasyon ile hastaya vajina ve rahim ağzı yapıldı, rahmiyle birleştirilip doğurganlık özelliği kazandırıldı” dedi.

E.Ç. gibi doğuştan cinsel organı olmayan birçok hastayı bu operasyonla sağlığına kavuşturduklarını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Naim Ünsal, ameliyat hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu hastalarımızın vajinaları olmadığı için, kendi vücut dokularından vajina ve rahim ağzı oluşturduk. Bazen bu hastalarımıza bağırsaktan ya da deriden vajina yapıyoruz, bazen de bunlara hiç gerek kalmıyor. Hasta E.Ç.’de yaptığımız ameliyat ile vajina ve rahim ağzı oluşturduk. Artık regl dönemlerinde kanaması dışarıya atmaya başladı. Yine Eskişehir’den aynı durumda başka bir hastamız geldi. Daha önce başarısız bir operasyon geçirmişti, fakat E.Ç gibi 16 kez ameliyat olmadığı için bu hastanın operasyonunu nispeten daha rahat gerçekleştirdik, rahim ve rahim ağzını oluşturduk. Tokat’tan gelen bir başka hastamız ise doğuştan vajinası olmayan yakında evlenecek olan bir hastamızdı. Önceden bir operasyon geçirip vajina yapılıyor fakat tekrar kapanıyor yani operasyonu başarısız geçen bir hastamızdı. Gayet başarılı ameliyat ile onu da sağlığına kavuşturduk. Şu anda 3 hastamızı da taburcu ettik. Bu hastalarımız da en önemlisi; üreme sistemlerini bütünlemiş olmamız, regl olabilmeleri ve ileride çocuk sahibi olma umutlarının korunmasıydı. Ameliyatı yaptığımız hastalarımızın ileride gebe kalmalarına tıbben hiç bir engel yok. Hastalarımız, sonraki süreçte de uzun yıllar takibimizde kalacak, çocuk sahibi olabilmeleri için tedaviye devam edeceğiz. Eğer gebe kalırlarsa üreme sistemini bütünlediğimiz ve organ yaptığımız için literatürdeki ilk vakalar olacak.”

Operasyonların süresinin hastaya göre değiştiğini ve 3 ile 5 saat arasında sürdüğünü belirten Ünsal, bazı uygun hastalarda kapalı yöntem denilen laparoskopik yöntemle ameliyatları gerçekleştirdiklerini bu yöntemi kullandıkları cihazın, şu anda Türkiye’de Devlet Hastaneleri içinde tek kendilerinde bulunduğunu vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı