Aile içi iletişim çocuğun kaderini belirliyor

Denizli Empati Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, Aile içi iletişimin önemine değindi. Tuncer, etkili bir iletişimin aile bireylerinin karşılıklı olarak birbirlerinin düşüncülerini ve duygularını anlamak olduğuna dikkat çekti. Çocukların kuracağı aile ortamını, yaşadıkları aileleri örnek aldığını belirten Tuncer “çocuklarınızın geleceği ailelerin elinde” dedi.
/ DENİZLİHABER / 14 Ağustos 2012 Salı, 13:11
Advertorial
Denizli Empati Danışmanlık ve Rehabilitasyon Merkezi Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, çocukların gelişmesi için uygun bir ortam oluşmasının anahtarının aile içi iletişimde olduğunu dile getirirken “Bunlar bir ailenin temel amaçlarındandır. İyi bir iletişimin gerçekleştiği aile ortamında çocuklar daha özerk ve bağımsız bir kişilik geliştirirler, düşünme ve duygularını açıklama özgürlüğü ve alışkanlığını kazanırlar” diye konuştu.
Anne ve baba ile çocuklar arasında etkili bir iletişimin kurulmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Tuncer, etkili iletişimin oluşturulamadığı, iletişim engellerinin yer aldığı bir ortamda çocukların sağlıklı gelişimlerinin mümkün olmadığını belirtti. Tuncer, Bu durumun sonuçlerını “Çocuklar, özgürce düşünemeyen, düşünce ve duygularını açıkça dile getiremeyen bağımlı birer birey olurlar, ileride çeşitli sorunlarla karşılaşırlar” şeklinde yorumluyor. Tuncer, açık ve dürüst bir iletişimi sağlayamayan ailelerde kısa vadede problem çözümlerinde başarısızlık, zayıf duygusal bağ ve samimiyet eksikliği oluşurken, uzun vadede aile üyelerinin ayrı yaşaması, ebeveynlerin boşanması gibi çocuklarda uyum ve davranış problemlerinin ortaya çıkabilecek olduğunu dile getirdi. Tuncer “Ayrıca aileyi oluşturan en önemli unsur aradaki kan bağının yanında bir aile bağının oluşmasıdır, çünkü aileyi bir arada tutan bu bağdır” diye konuştu.
Yaşadıkları aileleri model olarak seçiyorlar
Psikolojik Danışman Kemal Tuncer, hasta ailede büyüyen ve gereksinimleri karşılanmayan çocukların, iletişim haline girdiklerinde, kendilerinde var olan eksiklikleri arayabildiklerini ve güven duygusu arayışına girebildiklerini belirtti. Tuncer, hastaıklı ailelerde büyüyen çocuklerın ister istemez daha sonra aynı durumu kendi ailelerine yansıttıklarını belirtirken “Çünkü bu çocuklar büyürler, ileride kendi ailelerini kurarlar ve ilk model aldıkları aile yapısını isteseler de istemeseler de kendi ailelerine yansıtırlar. Sağlıksız ve mutsuz aileler sağlıksız ve mutsuz çocuklar yetiştirir” diye konuştu.
Etkili iletişimin temelinde bireyin kendisini tanıması, kendi değerlerinin ve tutumlarının farkında olması, kendine güven duyması olduğunu dile getiren Tuncer, etkili iletişim için etkin dinleme, tepki verme, olumlu yaklaşım ve beden dili kavramları önem taşımakta olduğunu söyledi. Tuncer “Bu nedenle, duygu, düşünce ve gereksinimlerin sağlıklı süreçlerle karşılanmasının yanında; sağlıklı bireyler, sağlıklı aileler, sağlıklı toplum için etkin iletişim dilinin öğrenilmesi de çok önemlidir” diy konuştu.