REKLAMI GEÇ

“Aile içinde iletişim önemli”

“Aile içinde iletişim önemli”

Devlet Hastanesi çalışanlarına verdiği konferansta, aile içinde yaşanan sorunların temel kaynağının, iletişim sorunundan kaynaklandığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 1 Temmuz 2009 Çarşamba, 19:52

Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Aile İçi İletişim” konulu konferansa Başhekim Uz. Dr. Ramazan Canural, başhekim yardımları ile doktor, hemşire ve sağlık çalışanları katıldı. Psikoloji Bilim Uzmanı Dr. Haluk Alan, aile içinde yaşanan en önemli sorunların başında iletişim sorununun geldiğinin altını çizerek, sorunlu iletişimin birçoğunun kişilerin olaylara ve davranışlara yönelttiği bakış açısı ve yargılara bağlı olmasından kaynaklandığını söyledi. Alan, “Kişilerarası iletişimde, zaman zaman yanlış anlaşılmalardan doğan güçlükler yaşanabilir. Doğru iletişim yöntemlerini bilmek, kendimizi doğru ifade etmede önemli bir ölçüttür. İletişimin yüz yüze yapılması, karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, önemli ve değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek anlamını taşır. İletişimin belki de en önemli öğesi empatidir. Empati kavramını, dış dünyayı karşımızdakinin penceresinden görmeye çalışmak olarak tanımlayabiliriz. Başkasını olduğu gibi kabul etmek, onu gerçekten sevmektir ve anlamaktır. Kabul edildiğini hissetmek, sevildiğini de hissetmektir. Çocuğu ve eşi yargılamadan kabul etmek en asil davranışlardan biridir” diye konuştu.
Ebeveynlerin çocuklar ile kurduğu iletişimin onların kişiliğini belirlediğinin altını çizen Alan, daima ortalıkta dolaşıp duran ve “bizi sinirlendiren” sorunların sadece çocukların yaramazlıklarından değil, ebeveynlerin algılama ve yargılarımızdan da kaynaklanabildiğini belirtti. Alan, “Anne ve baba olarak çocuklara özenle bakım verilmeli, davranışların aşırılığa kaçmaması için özen gösterilmelidir. Saldırgan öfke patlamaları, korku ve bunaltı yatıştırılmalıdır. Bu önlemlerin en iyi biçimde sağlanması, çocuğun doğal istek ve eğilimlerini tanımak; hoşlanmadığı durumları göz önünde tutmakla olur. Çocuğun doğal yetenekleri desteklenmeli, tedirginlik kaynakları giderilmelidir. Böyle bir çocuk yetiştirmek, hem beden hem ruh sağlığı için iyidir. Ruhsal yönden yararlıdır, çünkü erken eğitimle alışkanlıklar ve tutumlar kişiliğe yerleşir. Çocuğu birden kitaplarla yüklememeli; eğitim gelişerek ilerleyen bir sisteme uyarak yapılmalıdır” dedi.
Alan ayrıca iyi bir iletişimde iyi bir dinleyici olunması gerektiğini belirterek, dinleyicinin iletişim kurduğu kişinin yalnız söylediklerini değil, yüzü, eli, kolları ve bedeniyle yaptıklarını da duyması gerektiğinin kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı