REKLAMI GEÇ

Alerjik astımlılara enfeksiyon uyarısı

Alerjik astımlılara enfeksiyon uyarısı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Çocuk Immünolojisi ve Alerjik Hastalıklar Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emin Mete, alerjik astım hastalarına üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Kasım 2015 Pazartesi, 13:03

Doç. Dr. Emin Mete, alerjik hastalıkların giderek daha çok insanı etkilediğini, günlük konuşmalara girecek kadar tanıdık olan bu konuyla ilgili düşüncelerin genellikle kulaktan dolma bilgilere dayandığını ifade etti.

Havaların soğuması ile birlikte solunum yolu enfeksiyonları arttığını, okulların açılması ve çocukların kalabalık ortamlara girmeye başlamasının solunum yolu enfeksiyonu sıklığını artıran başka bir etken olduğunu belirten Doç. Dr. Mete, genel kanının aksine alerjik hastaların sadece havada polenlerin yoğun olduğu ilkbaharda değil, enfeksiyon sıklığının arttığı sonbahar ve kış aylarında da risk altında bulunduğunu söyledi.

SOĞUK HAVALARA DİKKAT!
Alerjik bünyeye sahip hastaların, özellikle de astımı olanların soğuk havalarda en az ilkbaharda olduğu kadar dikkatli davranmaları, kapalı, havasız ve sigara içilen ortamlardan uzak durmaları gerektiğini anlatan Doç. Dr. Mete, şöyle devam etti:

“Alerjik astımı olan hastalar, ilkbahar aylarında polenler sebebi ile rahatsızlanırken; soğuk havalarda, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan sorunlara maruz kalmaktadır. Alerjik olmayan hastalar, bu dönemde solunum yolu enfeksiyonlarını hafif atlatırken, alerjik hastalar ve astımı olanlarda üst solunum yolu enfeksiyonları bronşlardan aşağı inerek astım atağı, bronşit ve zatüre gibi daha ciddi hastalıklara sebep olmaktadır.”

ANTİBİYOTİK GEÇİCİ ÇÖZÜM
Alerjik solunum yolu problemi olanların hastalanma sıklığının fazla ulduğunu ve genellikle sık antibiyotik kullanmak zorunda kaldıklarını kaydeden Doç. Dr. Emin Mete, “Antibiyotiklerin sık kullanılması geçici çözüm olmakta, iyileştikten sonraki ilk enfeksiyonla hastalar tekrar başa dönmekte ve yine antibiyotik kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Bilinçsizce tüketilen antibiyotikler, bağırsaklarımızda bulunan faydalı mikropların ölmesine sebep olmakta, bunu takiben bağışıklık sistemimiz zayıflamakta, alerjik hastalıklara yakalanma riskimiz artmaktadır. Sık hastalanan ve sık antibiyotik kullanmak zorunda kalan hastaların alerji ve immunoloji uzmanına başvurması, bağışıklık sistemlerinin incelenmesi, alerji testleri ve solunum fonksiyon testlerini yapılması gerekmektedir” dedi.

GRİP AŞISI ÖNERİSİ
Alerjik hastalar ve astımlılara bu dönemi rahat atlatmaları için grip aşısı yaptırmalarını öneren Doç. Dr. Mete, “Bu aşı özellikle astım hastaları için gereklidir ve solunum yolu alerjisi olan hastaların kışı daha rahat geçirmelerini sağlamaktadır. Grip aşısı, astım ataklarını önlenmesi, hastalık sıklığının azaltılması açısından faydalıdır ve biz alerji uzmanları tarafından özellikle astımlı hastalara tavsiye edilir. Bu aşı aynı zamanda domuz gribi ve kuş gribinden de kısmen korumaktadır” diye konuştu.

Grip aşısının yumurta alerjisi olanlara yapılmasının riskli olabileceğini uyarısını yapan Doç. Dr. Emin Mete, aşının alerji uzmanına muayene olduktan sonra ve hastane şartlarında uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı