REKLAMI GEÇ

“Alınan önlemler yeterli”

“Alınan önlemler yeterli”

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mustafa Nalbant, Çivril’deki domuz gribi hastasının tedavisi ve takibi-nin yapılması konusunda alınan önlemlerin yeterli olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 25 Haziran 2009 Perşembe, 19:08

Denizli’nin Çivril İlçesi’ndeki influenza H1N1 (Domuz Gribi) vakasında, hastanın evinde tedavi olması, Denizli Tabip Odası’nın tepkisine neden olmuştu. Denizli Tabip Odası Başkanı Ersin Çağırgan, bu vaka için yeterli sağlık önlemlerinin alınmaması ve hastalığın bir başkasına bulaşması halinde, bunun bir skandal olacağını belirtmiş ve Türkiye’de de görülen domuz gribinde hasta olan vatandaşların neden hastanelerde değil de evlerinde tedavi gördüklerini sorgulamıştı.
Denizli Tabip Odası’nın bu açıklamasının ardından, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mustafa Nalbant, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Çeşitli kurumların, Denizli’de ortaya çıkan influenza H1N1 (Domuz Gribi) vakası ile ilgili olarak açıklama yaptıklarını basından öğrendiklerini belirten Nalbant, “Yapılan açıklamaların kamuoyunu yanlış bilgilendirebileceği düşüncesiyle basın açıklaması yapılması uygun görülmüştür” dedi.
Gribin, öksürük, aksırıkla ortama saçılan mikroplu damlacıkların direkt olarak solunum yolu veya ağız, burun ve göz mukozalarına temasıyla; daha nadir olarak da mikrop bulaşmış yüzeylere temas edilmesi sonucu bulaştığını belirten Nalbant, “Mikrobu kapan kişi, belirtiler başlamadan 1 gün öncesi ile 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır” dedi.
Grip hastalığının başka kişilere bulaşmasını önlemenin temel yolunun korunmadan geçtiğini ifade eden Nalbant, “El ve kişisel hijyenin sağlanması, öksürürken ağız ve burnumuzu mendille kapatmamız, ev ve kapalı ortamların sık sık havalandırılması, ellerin sık sık sabunla yıkanması, salgın sırasında sarılarak ve tokalaşarak selamlamadan kaçınılması, bulaşmayı önlemede temel prensiplerdir. Ayrıca hastalık belirtileri çıktığında sağlık kuruluşuna başvurularak gerekli tedaviler düzenlenmelidir” diye konuştu.
Denizli’nin Çivril İlçesi’ndeki domuz gribi vakasının, sağlık kuruluşuna başvurduğu andan itibaren gerekli tedbirlerin hem hasta hem de toplum için ivedilikle alındığını belirten Nalbant, “Tüm riskli temaslar değerlendirilmiş ve takip edilmiştir. İl düzeyinde tüm sağlık personelimize, domuz gribi konusunda hizmet içi eğitim verilerek sağlık personelimizin konu hakkındaki duyarlıkları arttırılmıştır. Bu vakanın gerek tanısının erken konması, gerekse de tedavisinin düzenlenmesi ve takibinin yapılması konusunda alınan önlemler yeterlidir. Herkesin hasta hakkına ve tedavi olma hakkına saygı göstermesi gerekir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı