REKLAMI GEÇ

ALS hastalığının nedenlerinden biri şehirde yaşamak

ALS hastalığının nedenlerinden biri şehirde yaşamak

Servergazi Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Meryem Kaydan, henüz tedavi edilemeyen hastalıklardan birisi olan ALS’ye (amyotrofik lateral skleroz) yol açan etkenlerden birisinin de şehir yaşamı olduğunu belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Haziran 2016 Salı, 10:07

Nöroloji Uzmanı Dr. Meryem Kaydan, 21 Haziran Dünya ALS günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ALS’nin merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede, motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.

ALS’nin sinir hücrelerindeki kaslarda güçsüzlük ve erimeye yol açtığını, genellikle hastalığın 40-50’li yaşlarda ortaya çıktığını, erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık görüldüğünü kaydeden Dr. Kaydan, hastalığın görülme sıklığının 100 binde 1–1,5 dolayında olduğunu ifade etti.

ALS hastalığının ailesel ve nedeni bilinmeyen olmak üzere ikiye ayrıldığını, ailesel nedenlerin genetik faktörlerden oluştuğunu anlatan Dr. Kaydan, “Toplam ALS hastalarının hemen hemen yüzde 5–10’u bu türdendir. Bu türde mutasyona uğrayan bir gen suçlanmıştır. Yüzde 90–95’lik kısmı nedeni bilinmeyen ALS’dir. Bu türde saptanan bir mutasyon yoktur. Bazı faktörlerin ALS oluşumunda etkiliği olduğu ileri sürülmüştür. Bunların arasında travma, egzersiz, diyet, E vitamini alımı, şehirde yaşamak, alkol tüketimi, sigara içmek, deri ve elektrikle ilintili sanayi alanlarında çalışmak sayılabilir” dedi.

ALS’li hastalarda yakınma ve belirtilerin ağız, yutak ve organlardaki rahatsızlıklarla başladığını, sık görülen şikayetlerin ise kol veya bacak kaslarında simetrik olmayan güçsüzlük, erime, kramp, konuşma bozukluğu, ses değişikliği, yutkunma güçlüğü ve ileri evrelerinde solunum yetersizliğine yol açabildiğini belirten Kaydan, sözlerine şunları ilave etti:

“ALS tanısı için hastalarda üst ve alt kas sinir hücresi hasarlarının başka durumlardan kaynaklanmadığından emin olunmalıdır. Hastanın şikayetlerinin muayene ve bunu destekleyen elektrofizyolojik tetkiklerle (EMG) birleştirilmesiyle tanı konulmaya çalışılır. ALS hastalığın henüz bir tedavisi bulunmamıştır. Hastaların ileri dönemlerde ortaya çıkan solunum ve beslenme sorunlarına yönelik destek tedavilerle yaşam süresi uzatılmaya çalışılmaktadır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı