REKLAMI GEÇ

“ALZHEİMER’DA ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ”

“ALZHEİMER’DA ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ”

DDH Psikiyatri Uzmanı Dr. Özdemir, Alzheimer hastasının, çevresine olan ilgisinin giderek azaldığını, zamanını daha çok evde geçirdiğini belirterek, “Bu aşamada bir uzmana başvurulursa, hastalığın erken tanısı konabilir. Bu çok önemli” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Eylül 2011 Çarşamba, 16:09

Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Fatma Özdemir, 21 Eylül Dünya Alzheimer günü nedeniyle Alzheimer hastalığına dikkat çekti. Alzheimer Hastalığı’nın demansa yol açan hastalıklar arasında en sık görüleni olduğunu belirten Özdemir, sinsi başlayan, genellikle yavaş olarak ilerleyen ve bellek problemleriyle kendini gösteren bir beyin hastalığı olan Alzheimer’ın, sıklıkla yaşlılarda ortaya çıktığının altını çizdi.

Alzheimer’ın en sık ortaya çıkış belirtisinin tekrarlayıcı bellek kusurları olduğunu ifade eden Özdemir, “Alzheimer, kişinin geçmişte edindiği bilgileri korurken yeni öğrenilen bilgileri çabuk unutmasına sebep olur. Kişinin çevresine olan ilgisi giderek azalır ve bu kişi sosyal hayattan uzaklaşır, zamanını daha çok evde ve yatağında geçirir. Bir süre sonra bu durum yakınları ve çevresi tarafından fark edilir. Bu aşamada bir uzmana başvurulursa, hastalığın erken tanısı konabilir. Erken tanı da hastalığın tedavisi ve ilerlemenin kontrol altına alınabilmesi açısından çok önemlidir” dedi.

Özdemir, kişinin zihinsel ve sosyal yeteneklerini, günlük işlerini sürdürmesini etkileyecek derecede ve sürekli ilerleyen bir rahatsızlık olan Alzheimer hastalığının belirtilerinin şunlar olduğunu söyledi: “Hafıza, düşünme, mantık yürütme, yer ve zaman tayini, okuduğunu anlama, konuşma, günlük basit işleri yapma gibi işlevlerde bozukluklar, karar vermede güçlük çekme, kelime yetersizliği, düşüncelerini tamamlamada zorlanma gibi sıkıntılar en sık görülen belirtilerdir. Kimi hastalarda kişilik ve davranış değişiklikleri de görülebilir. Zihinsel işlevlerdeki aksaklıklar zamanla hastanın tek başına günlük yaşamını sürdürmesini olanaksızlaştırabilir. Bu durum, hastanın yıkanma, yemek yeme gibi yaşam aktivitelerinin bir başkası tarafından karşılanmasını zorunlu kılar.”

Alzheimer hastasının bakımının birçok zorluğunun olduğuna dikkat çeken Özdemir, on yıldan uzun sürebilen ve giderek kötüleşen Alzheimer hastası yakınlarının sabırlı, sevecen, anlayışlı ve özverili olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı