REKLAMI GEÇ

“Anne sütü, en iyi besin”

“Anne sütü, en iyi besin”

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, anne sütünün yeni doğan bir bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan her besini, tek başına sağlayabilen en doğal, en taze, en ekonomik besin olma özelliğine sahip olduğunu belirterek, “Bebekler 6. aydan sonra da ek besinlerle beraber 2 yaşına kadar emzirilmeye devam edilmelidir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 30 Eylül 2009 Çarşamba, 17:02

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan, Emzirme Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, anne sütünün önemine değindi. Taş, “Anne sütü; yeni doğan bir bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan her besini, tek başına sağlayabilen en doğal, en taze, en ekonomik besin olma özelliğine sahiptir. Bebekler 6. aydan sonra da ek besinlerle beraber 2 yaşına kadar emzirilmeye devam edilmelidir. Anne sütü ile beslenme oranı bebeğin ilk aylarında yüzde 95’lerde olmasına rağmen, bu oran üçüncü ayın sonunda yüzde 10’lara, altıncı ayın sonunda ise yüzde1.3’lere düşmektedir. Bu veriler annelerimizin emzirmenin yararları konusunda ikna edilmelerinden çok, nasıl emzireceklerini öğretilmesine ve bunu uygulamak için desteklenmeye ihtiyaçları olduğunu göstermektedir” dedi.

Taş, emzirmenin korunmasına, özendirilmesine, desteklenmesine ve yapay beslenmenin çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin halka duyurulmasına ve annelerin bilinçlenmesine katkıda bulunmak için birtakım çalışmalar yaptıklarını söyledi. Taş, “Bu amaçla, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, pratisyen hekimler, diyetisyenler, hemşireler ve ebelerden oluşan toplam 2 bin 674 sağlık personeline anne sütü ve emzirme ile ilgili eğitimler verilmiştir. Personel eğitimlerinden sonra anne sütünün ve emzirmenin önemi ile ilgili halk eğitimleri yapılmıştır. İşitme engelli kadınlara tercüman yardımı ile eğitim verilmiştir. Sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapılarak okullarda öğrenci velilerine eğitim verilmiştir. Yerel televizyon ve basın kuruluşlarında konunun önemi sık sık gündeme getirilerek kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanmıştır. Fabrikalarda da kadın işçilere yönelik anne sütü ve emzirmenin önemi ile ilgili eğitimler verilmiştir. Aralık 2006’da aile hekimliği sistemine geçilmesi nedeniyle “Anne Sütünün Teşviki ve Emzirmenin Özendirilmesi Programı” kapsamında çalışmalarımız devam etmiş olup 261 Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanına eğitimler verilmiştir” dedi.

‘Anne sütü en iyi bağışıklama yolu’
Taş, “Her yıl milyonlarca çocuğun ölümünü önleyen ekonomik, yan etkisi olmayan ağızdan verilebilen ve soğuk zincire ihtiyaç göstermeyen bir aşı olsa anne sütü halk sağlığı yönünden hemen uygulanması gerekli ideal bir bağışıklama yöntemini oluşturur. İşte anne sütü ile beslenme böyle bir bağışıklama yoludur. Soğuk zincir yerine sadece anneyi destekleme sıcak zincirini gerektirir. Bebekler hayata anne sütü ile başlayıp sağlıkla devam etsin” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı