REKLAMI GEÇ

Astımdan yılda 250 bin kişi ölüyor

Astımdan yılda 250 bin kişi ölüyor

Denizli Devlet Hastanesi doktorlarından Uz. Dr. Esma Öztürk, “Ülkemizde yaklaşık her 12 -13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 5 Mayıs 2012 Cumartesi, 15:11

Kronik bir solunum yolu hastalığı olan tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren astımın tüm dünyada yaklaşık 300 milyon insanı etkilediğini belirten Uz. Dr. Esma Öztürk, “Ülkemizde yaklaşık her 12 -13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir. Güncel verilere göre ülkemizde etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı ve benzeri tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30 – 40’ının obez olduğu gösterilmiş ve bu olguların astım kontrolünde daha kötü olduğu bildirilmiştir” dedi.

Astım hastalığının görülmesinin nedenlerine değinen Uz. Dr. Esma Öztürk, “Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar halinde gelen bir hastalıktır. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hisseder. Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Hava yolu şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Toz, duman, koku, gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Kriz de hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar. İlerleyen iltihapla birlikte hava yolu duvarı kalınlaşır. Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir balgam salgılanır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır” dedi. Bazı kişisel ve çevresel faktörlerin kişide astım görülme olasılığını arttırdığını belirten Dr. Öztürk, “Çevremizde bulunan ve sık karşılaştığımız bazı etkenler, genetik olarak yatkın olan kişilerde astımın ortaya çıkmasında ve hastalığın ağırlığı üzerinde önemli rol oynarlar. Alerji çocuklukta daha fazla, erişkinlikte daha az olmakla beraber astıma eşlik eden ayrı bir genetik durumdur. Astımlılardaki genel duyarlılık hali, alerjiye eşdeğer kullanılmakla beraber bu doğru değildir, bu nedenle astımlıya alerjik inceleme yapmak gerekmez” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı