REKLAMI GEÇ

Bademcik enfeksiyonu uyarısı

Bademcik enfeksiyonu uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, çocuklarda sık rastlanan bademcik enfeksiyonlarının ihmal edildiği takdirde, vücutta kalıcı hasarlar bırakabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 2 Şubat 2010 Salı, 17:51

Bademcik hastalığının en belirgin özelliğinin, boğaz ağrısı ve yüksek ateş olduğunu ve sık tekrarlanmasının tehlikeli sonuçlara neden olabileceğini söyleyen Canural, “Bademcikler, boğazın iki yanındaki badem biçimindeki lenfoid doku bölgeleridir. Bademcik enfeksiyonuna tonsillit denir. Lenfatik sistemdeki diğer organlar gibi, bademcikler de bağışıklık sisteminin bir bölümünü oluştururlar ve enfeksiyona karşı vücudu koruma görevinde rol alırlar. 2.5 cm boyunda, 1.5 cm eninde olan bademcikler, görev yaparken enfeksiyon kapabilmekle birlikte, penisilin tedavisine iyi yanıt verirler. Sık sık enfeksiyon kapmaları, üst solunum yollarına ve böbreklerde tehlikeli etkilerin doğmasına neden olabilir, bu yüzden alınmaları önerilebilir” dedi.

Canural, “Bademcikler, bebeklerde ve çocuklarda, büyüklere göre daha büyüktür. Bademcikler işlevini kaybettiği zaman, hemen alınmalıdır aksi takdirde çok büyük hastalıklara yol açabilir. Bademcik ameliyatı, her ne kadar kolay gibi gözükse de tehlikelidir ve dikkat ister. En fazla 10 dakika içinde tamamlanmaktadır. Ameliyattan kaçarak çocuklar riske atılmamalıdır” dedi.

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, çocuklarda bademciklerin normalden büyük olmasının, özellikle gece uykusunda hava yolunun tıkanmasına ve geçici solunumun duraksamasına yol açtığını söyledi. Canural, bademciklerin görevinin çocukluk döneminde çok önemli olduğunu ve korunması gerektiğini dile getirdi. Canural, “Aslında vücudun savunma sistemine dahil olan bademciklerin, yılda 4–5 iltihap geçirdikleri zaman, artık büyük oranda savunma fonksiyonlarını kaybeder ve bütün vücudu etkisi altına alan enfeksiyon kaynağı durumuna gelebilir. Çocukların bedenen gelişmeleri üzerinde olumsuz etki yapan bademcik enfeksiyonu ile beraber sık sık kullanılması gereken antibiyotikler de bağışıklık sistemini bozan bir etki yapmaktadır. Bademcik enfeksiyonlarının en korkulan komplikasyonu ise, ateşli romatizma yoluyla kalp kapak bozukluklarına ve böbrek bozukluklarına neden olmalarıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı