REKLAMI GEÇ

Bağcı’nın soruşturma talimatı şaşırtma mı?

Bağcı’nın soruşturma talimatı şaşırtma mı?

PAÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde tetkik ve tarama cihazları için sosyal güvencesi olan hastalara aylar sonrasına gün verilirken, ücretli hastaların birkaç gün içinde sıra almalarına yönelik Denizlihaber.com tarafından yapılan haberin yankıları sürüyor. Haberin ardından Rektör Bağcı yazılı bir açıklamayla iddiaların soruşturulduğunu dile getirmesi, sağlık çevreleri tarafından “komik” olarak yorumlandı. Keza üniversiteler yıllardır zaten yönetmelikler ve hastane yönetim kurulu kararlarıyla söz konusu uygulamayı gerçekleştiriyor ve Bağcı’nın da bu durumdan haberi olduğu belirtiliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Ağustos 2015 Salı, 11:02

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakülteleri Hastaneleri’nde yaşadıkları rahatsızlıkların tetkikin yapılması için MR, tomografi gibi tanı cihazlarına yönlendirilen hastalara aylar sonrasına sıra veriliyor. Ancak hastanede bu işlemi yaptırmak isteyenler talep edilen ek ücreti ödemeleri halinde bu hizmetten birkaç gün içinde yararlanıyor.

O HABER GÜNDEM YARATTI
Dar gelirli hastaların, maddi durumu iyi olanların birkaç gün içinde yararlandığı bu hizmet için aylar boyunca beklemesinden duyduğu rahatsızlık üzerine Denizlihaber.com’un yaptığı haber ses getirdi. Binlerce kişi tarafından okunan haber, sosyal medyada son zamanların en çok paylaşılan ve tartışılan konularından biri haline geldi. Hem Denizlihaber.com’un facebook sayfası hem de haberin altına yapılan yorumlarda çok sayıda vatandaş aynı durumdun ötürü mağdur olduğunu belirtirken, PAÜ yönetimini eleştirdi.

REKTÖR SORUŞTURMA TALİMATI VERDİ
Cuma günü yayınladığımız haberin ardından Pamukkale Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamada Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın iddiaların soruşturması ve incelenmesi talimatını verdiğini duyurmuştu.

REKTÖR ZATEN BİLİYOR
Ancak Rektör Bağcı’nın konu hakkında soruşturma başlattığına yönelik haberimizin ardından Denizlihaber.com’a sağlık uzmanları tarafından gönderilen farklı maillerde üniversitenin tetkik cihazları için ücretlendirme uygulamasının yıllardır sürdüğü ve ücret miktarı ile politikasının bizzat rektörlerin onayı doğrultusunda ilgili kurullar tarafından belirlediği iddia edildi. Bağcı’nın soruşturma açma talimatına, sanki bilgisi dışında bir ücretlendirme yapılıyormuş izlenimi vermesinden ötürü ‘komik’ yorumu yapan sağlıkçılar, “Rektörlük makamı zaten yönetmeliklerle belirlenmiş ücretlendirmenin neyini soruşturacak” sorusunun yanıtına dikkat çaktı.

REKTÖRÜN DE İMZASI VAR
Aylarca sıra beklenen tanı cihazlarından anında yararlanmak için ödenecek ücretin Pamukkale Üniversitesi’ndeki ilgili kurullar tarafından yasa ve yönetmeliklere uygun olarak belirlendiğini öne süren sağlıkçılar, hepsinin de altında o kurullara başkanlık yapan Rektör Bağcı’nın imzasının bulunduğunu da iddia etti.

2457 SAYILI KANUN İMKAN VERİYOR
Denizlihaber.com bu iddialar üzerine Pamukkale Üniversitesi’nin vatandaşlar arasında ciddi anlamda adaletsizlik tepkisine yol açan uygulamasıyla ilgili yasa ve yönetmeliklere yönelik araştırma yaptı. Araştırmada sağlıkçıların o iddialarını doğrulayan bilgilere ulaşıldı. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 58. Maddesinde yükseköğretim kurumlarında döner sermaye işletmelerinin kurulması ve ücretlerin belirlenmesi yetkisiyle ilgili net tanımlar yer alıyor. Pamukkale Üniversitesi’nin de bu kanuna dayanarak döner sermaye işletmeleri ve çeşitli farklı kurullar oluşturduğu gözleniyor.

SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİNE DİKKAT
Bu kurullardan biri de Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi. 2007’de çıkarılan bir yönetmelikle kurulan merkez, hastanelerde uygulanacak ücret politikaları ve tarifeleri de belirliyor. Üniversite hastanesinde neredeyse atılan her adımın programını hazırlayan merkez, vatandaşların tepkisine yol açan tetkik cihazı günlerinde yaşanan adaletsizlikten aslında haberdar. Keza mesai saatleri içinde sosyal güvenliği olan hastaların işlemlerinde kullanılan tarama ve tetkik cihazları ile ekibi, bir mesai ücretlendirmesi eşliğinde yine bu merkezin belirlediği çerçevede mesai saatleri dışında da çalışıyor. Ücretli hastalar mesai saatleri dışında yapılan çalışmalar eşliğinde birkaç gün içinde hem taramadan geçiriliyor hem de çok kısa sürede sonuçlarını alabiliyor.

REKTÖR BİLMİYORMUŞ GİBİ AMA!
Sağlık araştırma ve Uygulama Merkezi ile ilgili yönetmelik incelendiğinde ortaya çok daha çarpıcı bir sonuç çıkıyor. PAÜ’den yapılan yazılı açıklamada Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın soruşturma için talimat verdiği ilgili organ bu merkez. Merkezden bir nevi hesap sorup, bu uygulamanın detaylarıyla incelenip soruşturulması talimatını veren Prof. Dr. Bağcı’nın yönetmeliklere bakıldığında merkezin yönetim kurulu başkanı olduğu görülüyor.

O MERKEZİN YÖNETİMİNDE KİMLER VAR
2 Ekim 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren merkezin yönetim kurulu başkanlığını üniversite rektörü yapıyor. Tıp Fakültesi Dekanı, Merkez Müdürü, Döner Sermaye İşletme Müdürü veya sorumlu merkez müdür yardımcısı, dahili tıp bilimleri, cerrahi tıp bilimleri ve temel tıp bilimleri bölüm başkanları da merkezin yönetim kurulu üyeleri arasında. Ayrıca kurulda söz konusu bölümlerde görevli öğretim üyelerinin kendi aralarında yaptıkları seçimle belirledikleri temsilcileri de bulunuyor.

Yorumlar

alimmm   -  Bağlantı 12 Ağustos 2015, 08:52

gariban halkımın ne günahı var

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı