Batı Nil Virüsü, sivrisineklerden bulaşıyor
Dünyada ilk kez 1937’de görülen Batı Nil Virüsü, Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Türkiye’de 6 kişide görüldü. Temas yoluyla bulaşmayan hastalık sadece enfekte olan sivrisineklerden geliyor. Çoğu insan hasta olduğunu anlayamıyor.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2024 Cuma, 14:34
Sağlık Bakanlığı, Türkiye için özellikle yaz aylarında risk yaratan “Batı Nil Virüsü” ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlığın X hesabından yapılan açıklamada enfeksiyonun Türkiye’de 6 kişide olduğu belirtildi, “Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık genelde mevsimsel olup yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır.
Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir.
Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir.
Güncel gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır” denildi.
SİVRİSİNEKLERE ÜREME ALANI OLUŞTURMAYIN!
Virüs, sivrisinekler aracılığıyla bulaşıyor. Özellikle Denizli gibi sıcağın fazla, günlerin uzun olduğu coğrafyalar sivrisinekler için iyi bir yaşam alanı sunuyor. Özellikle su birikintileri, bahçe ya da balkonda bırakılan sular sivrisineklerin üremesi için elverişli ortamlar. Bu nedenle devlet eliyle yapılan uygulamalar kadar kişisel olarak da sıcağın çok olduğu dönemlerde durgun su uzun süre muhafaza edilmemeli.
BATI NİL VİRÜSÜNÜN BULAŞMA YOLLARI
- Batı Nil Virüsü, Culex cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla insana bulaşıyor.
- Doğada sivrisinek-kuş-sivrisinek bulaşım döngüsünü izleyen hastalığın yayılmasında kuşlar önemli rol oynuyor.
- Sivrisinekler, hastalığı taşıyan kuşların kanını emerek enfekte olur ve virüs birkaç gün boyunca kuş kanında dolaşıyor.
- Sivrisineğin tükürük bezlerine giren virüs, bu vektörler tarafından ısırılan insanlara ve at gibi hayvanlara geçer, vücutlarında çoğalarak hastalığa neden oluyor.
BELİRTİLER
- Virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yüzde 80’inde herhangi bir belirti görülmez.
- Bulaşan kişilerin yüzde 20’sinde Batı Nil ateşi gözlemlenir.
- Belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk, vücut ağrıları, mide bulantısı, kusma ve nadiren vücutta döküntü ve lenf bezlerinde şişlik yer alır.
- Enfekte 150 kişiden birinde hastalık daha ağır seyreder ve bu vakalarda koma ve felç gibi semptomlar görülebilir.
TEDAVİ VE HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI
- Hastalığın doğrudan tedavisi yoktur, ancak enfekte olan kişilere destek tedavisi uygulanır.
- Sivrisinek kovucu spreyler kullanmak koruyucu yöntemler arasındadır.
- Batı Nil Virüsü için henüz bir aşı bulunmamaktadır.
- Batı Nil Virüsü’nün yayılmasını önlemek için farkındalık ve eğitim önemlidir. Uzmanlar, sıcak hava dalgaları ve iklim değişikliği gibi faktörlerin sivrisinekler için daha elverişli koşullar oluşturduğunu vurgulamaktadır. Dikkatli olmak ve sivrisinek ısırıklarından korunmak önemlidir.
- Klimalı odalarda uyumak ve vücudun açık bölümlerini kapatan kıyafetler giyinmek sivrisineklerden korunmak için yapılabilecekler arasında.