REKLAMI GEÇ

Bayramda hijyene ve şekere dikkat

Bayramda hijyene ve şekere dikkat

PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Dr. Ayten Eraydın bayramda beslenme alışkanlıkları ve hijyen ile ilgili uyarılarda bulundu. Eraydın, özellikle diyabetik hastaların el hijyenine özen göstermesi, dışarı çıkması gerektiğinde maske kullanması, kalabalık ortamlardan uzak durması, sosyal mesafeye dikkat etmesi ve ilaçlarını düzenli almasının önemli olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Mayıs 2021 Çarşamba, 11:11

Ramazan’da değişen beslenme düzeni, uzun süren açlıklar, yeterli su tüketimi olmaması ve hareketsizlik kan şekeri düzensizliklerine neden olabildiğini belirten Eraydın, “Ramazan sonrası bayramda normal yeme düzenine geçilmesiyle fazla yeme eğiliminde olunabilir. Yüksek miktarda şeker, yağ ve tuz içeren besinlerin tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olurken, ani kilo artışına ve sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Kan şekerinin hızlı yükselmesi özellikle diyabet hastaları için ciddi bir tehlike oluştururken, sağlıklı bireyler için de insülin direnci ve obezite için risk oluşturmaktadır” dedi.

ÖĞÜN ATLANMAMASI VE ARA ÖĞÜN YAPILMASININ ÖNEMİNİ UNUTMAMALIYIZ
Bayramda öğün atlamak yerine ana ve ara öğünlerin olduğu dengeli bir beslenme tarzı oluşturulması gerektiğini anlatan Eraydın, “Öğün atlanması kan şekerini düşürerek daha fazla açlık hissetmenize neden olur. Sabah sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlanmanız, gün içerisinde sizi daha rahat hissettirecektir. Ara öğünlerin düzenli alınması da gün içerisindeki şeker düşüklüklerini önleyecektir. Ramazan boyunca susuz kalan vücudun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak gereklidir. Bayram ve sonrasında günde en az 2 litre su içmeniz sıvı ihtiyacınızı giderir. Bayram şerbetli tatlı tüketiminin arttığı bir dönemdir. Çikolata, baklava veya şekerlemeler gibi basit şekerlerin tüketimi yerine meyveli veya sütlü tatlılardan küçük porsiyonlar halinde tüketilebilir. Bunlar kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olur” dedi.

Eraydın, sadece diyabetli hastaları değil herkesin dengeli beslenmesi gerektiğini kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı