REKLAMI GEÇ

Benlerdeki değişime dikkat!

Benlerdeki değişime dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Rezzan Er, benlerin bazılarının kanserleşme eğilimi gösterdiğini, bu nedenle vücuttaki benlerde yaşanan değişimlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 21 Nisan 2008 Pazartesi, 00:00

 

 

 

Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Rezzan Er, kanserleşme eğilimi olan farklı tip benlerin olduğunu ve bunlara karşı dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Er, Denizli Devlet Hastanesi’nde dermatoskop ile benlerin kontrol altına alındığını ifade etti.

Dr. Rezzan Er, “Bazı benlerde kötü huylu tümör (malign melanom) gelişebiliyor. Kötü huylu tümör, yüzde 70 oranında normal deriden kaynaklanırken, yüzde 30 oranında da mevcut benin zaman içinde uğradığı değişiklik sonucu ortaya çıkıyor. Bu noktada, değişimleri önceden fark etmek büyük önem taşıyor. Çok çeşitli klinik görünümleri olabilen benler, zaman içinde ortaya çıkan değişimleri insanları korkutuyor. Bu değişimler fizyolojik olup, insanların kısa zaman diliminde ve hızla oluşan değişiklere karşı dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.

“Güneş, ergenlik, gebelik ve doğum kontrol hapları benleri değiştirebilir”

Genetik yapının etkinliğinin dışında güneşin mevcut ben potansiyelini artırdığına da işaret eden Dr. Er, benlerin gelişim süreci konusunda şunları belirtti: “Yaşamımız boyunca vücudumuzda yeni benler oluşabilir. Benler en çok ilk 20 yılda ortaya çıkar fakat 50-60 yaşlarına kadar devam edebilir. Her benin, ortalama 50 yılı kapsayan bir siklusu vardır. Bu, yaşam siklusuna bağlı olarak ortaya çıkıyor, bazen büyüyor, bazen küçülüyor, renk değişimleri yaşanıyor hatta ileri yaşlarda benler kayboluyor. Çoğu zaman bu değişimlerin farkına bile varmıyoruz. Güneşe maruz kalındığında, ergenlikte, gebelik ve doğum kontrol haplarının kullanıldığı dönemlerde benlerde; sayı artması, büyüme, renklerde farklılaşma gibi değişimlerin olabiliyor. Bunlar, korkulmaması gereken fizyolojik değişimlerdir” diye konuştu.

“Benler dermatoskopla kontrol altında”

Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Rezzan Er, “Uzun yıllardan beri benlerdeki değişimler dermatoskop yardımıyla takip ediliyordu. Ancak son 5 yıldır yoğunlukla kullanılan dijital dermatoskoplar hekimlerin işini son derece kolaylaştırdı. Aslında bu bir deri yüzeyi mikroskopisidir. Denizli Devlet Hastanesi’nde dermatoskop ile benler kontrol altına alınabiliyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı