REKLAMI GEÇ

Birçok kadın bu hissi yaşıyor

Birçok kadın bu hissi yaşıyor

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Muhammet Göçmen, kadınların yaşamında en zor dönemin menapoz olduğunu, birçok kadının “işe yaramayacağız” hissine kapıldığını belirterek, böyle durumlarda psikolojik destek alınmasını önerdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Kasım 2015 Çarşamba, 11:49

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Muhammet Göçmen, menapozun kadınlar için zor bir dönem olduğunu, yaşamlarının üçte birini kapsadığını, bu nedenle menopozun bir hastalık olarak değil doğal bir döngü olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

denizli-kadin-menapoz-doktorlarda-psikolojik-desket-icTürkiye’de menopoza giriş yaşının son yıllarda 46-48’e kadar düştüğünü ifade eden Dr. Göçmen, menopozun östrojen hormonun bitmesiyle ortaya çıktığını ifade etti. Dr. Göçmen, “Çikolata kisti, polikistik over sendromu, üreme organlarının radyasyon ışınına maruz kalması gibi sorunlar normalden daha erken yaşta menopoza neden olabilir. 40 yaşından önce girilen menopoz erken menopozdur. Erken menopozu tetikleyen etkenlerin başında genetik faktörler, obezite ve sigara gelmektedir. Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 3 olan erken menopozun teşhisi, menopoz döneminin kaliteli geçirilmesi açısından önemlidir. Çevre kirliliğinin artması, aşırı stres, sigara ve diğer faktörler nedeniyle erken menopozun görülme sıklığı giderek artırmaktadır” dedi.

MENAPOZUN BELİRTİLERİ
Sıcak basması, uyku bozuklukları, anlık ve günlük duygu dalgalanmaları, konsantrasyon eksikliği gibi durumların menopozun belirtileri olduğunu anlatan Dr. Göçmen, “ Cilt, kemikler, cinsel organlar da menopozdan etkilenir. Kolay yorulma, kemik erimesi bu dönemde en sık karşılaşılan sorunlardır. Cilt vücudun en geniş yer kaplayan organıdır ve östrojene çok duyarlıdır. Böyle olunca menopozla birlikte çok hızlı ve geri dönüşümü olmayan sorunlar ortaya çıkmaktadır. Menopoz psikolojik olarak da kadınlarımızı en çok rahatsız eden dönemdir. Kadınlarımız rahatsız eden diğer bir büyük sorun da menopoza girmeleriyle kadınlıklarını kaybettiklerini ve işe yaramayacakları hissine kapılmalarıdır. Bu konuda mutlaka psikolojik destek almaları gerekmektedir” diye konuştu.

MENOPOZ TEDAVİSİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Menopoz dönemiyle birlikte kalp rahatsızlıkları ve kemik erimesi, meme, rahim, yumurtalık kanserleri gibi bir takım rahatsızlıkların görülebileceğine işaret eden Dr. Göçmen, tedavide yapılması gerekenleri şöyle açıkladı:

“Menopozdaki kadın bir birey olarak ele alınmalı ve eksilen östrojen hormonu yerine konulmalıdır. Menopoz dönemindeki kadın semptomlar açısından değerlendirilmeli, duruma göre 5 yıl kadar hormon tedavisi uygulanmalıdır. Hormon tedavisi başka hastalıkları tetiklemesi açısından risk içeriyorsa bu süre kısaltılabilir. Menopozdaki kadın bireyselleştirilerek rahatsızlıkları yönünden tedavi edilmeli, multidisipliner yaklaşımla hayat kalitesi en üst düzeye çıkarılmalıdır. Unutulmamalıdır menopoza giren kadın hasta olmadığını bilmeli, yaşam kalitesinin düşmesine izin vermemeli, gerektiğinde her türlü desteği almalıdır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı