REKLAMI GEÇ

BÖBREK HASTALARI DİKKAT!

BÖBREK HASTALARI DİKKAT!

Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Uz. Dr. Süleyman Kayık, yaz aylarında sıcaklığın yüksek olması sonucu vücuttaki suyun terleme yoluyla daha çok dışarı atılmasının idrarın azalmasına, bunun da böbrekte taş oluşmasına zemin hazırladığını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 1 Temmuz 2011 Cuma, 15:38

Uz. Dr. Süleyman Kayık, sıcak havanın özellikle yaz dönemlerinde böbrek taşı hastaları için risk oluşturduğunu ve böbrek taşı oluşmasına zemin hazırladığını belirtti. Kayık, “Sıcak havada terleme ile su kaybedilmesi, idrarı azaltarak böbrek taşı oluşmasına yol açıyor. Aşırı sıcaklarda terleme nedeniyle vücuttan su kaybı fazla olduğu, idrar miktarı ise azaldığı için idrar daha konsantre hale gelir. Bu da zamanla taş oluşumuna ve küçük taşların büyümesine yol açabilir” dedi.

Gece çok sık idrara kalkmanın idrarın hafif kanlı olmasının, bulantı ve kusmanın böbrek taşı belirtisi olabileceğini belirten Kayık, “Eğer birkaç günden uzun süren ağrı olursa, idrar sırasında şiddetli yanma, yüksek ateş gibi belirtiler olursa hemen bir uzmana başvurmak gerekir. Sıcak havalarda bu riskleri en aza indirebilmek için günde 2,5-3 litre su içilmelidir” dedi.

Kayık, diyabet ve hipertansiyon hastalarını da uyararak, “Böbrek fonksiyonları sınırlı olan diyabet ve hipertansiyon hastalarının yeterli sıvı almamaları ya da aşırı terlemeleri sonucu böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu hastalıkları olan kişiler bol sıvı alımına daha özen göstermelidirler ve tuz tüketimini de kontrol altında tutmalıdırlar” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı