REKLAMI GEÇ

Böbrek yetmezliğine dikkat!

Böbrek yetmezliğine dikkat!

PAÜ Hastaneleri Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Belda Dursun, böbrek yetmezliğinin, sinsi ve ilerleyici bir hastalık olduğundan çoğu kez, hastalığın son aşamaya gelene dek fark edilmediğini belirterek, “Kan basıncı ölçümünü de içeren iyi bir muayene yanında, basit bir idrar ve kan analiziyle, böbrek hasarlanması olup olmadığı anlaşılabilir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 26 Şubat 2009 Perşembe, 01:00

PAÜ Hastaneleri Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Belda Dursun, giderek hasta sayısında artış görülen kronik böbrek yetmezliği hastalığı hakkında bilgi verdi. Dursun, Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı bir araştırma ile Türkiye’de, böbrek fonksiyonları yüzde 60’ın altındaki hastaların oranının yüzde 9 olarak saptandığını, bunun da 3.5-4 milyon kişi anlamına geldiğini söyledi.

‘Salgın haline geldi’

Böbrek yetmezliğinin, toplumsal bir boyut kazandığını ve büyüyen bir salgın haline geldiğini ifade eden Doç. Dr. Dursun, “Yani, gerçekte bizim farkında olmadığımız önemli sayıda insanımız bu hastalığa sahiptir. Son dönem böbrek yetmezliğine ilerleyen hastalarda, böbrek fonksiyonlarını yerine koyan tedavi şekilleri olarak diyaliz (hemodiyaliz, periton diyalizi) ve organ nakli seçenekleri uygulanmaktadır” dedi.

40 bin 309 hasta

Türkiye’de, 2007 verilerine göre, 40 bin 309 hastanın, son dönem böbrek yetmezliği nedeni  ile diyalize girdiğini ve yılda yaklaşık 3-4 bin kişinin, böbrek yetmezliğinden hayatını kaybettiğini ifade eden Doç. Dr. Dursun, “Böbrek hastalıklarının teşhisinin çok kolay olmasına karşın, sinsi ve ilerleyici bir hastalık olduğundan, çoğu kez hastalık son aşamaya gelene dek fark edilmemektedir. Bunun nedeni erken evrelerde hemen hemen hiç şikayete yol açmamasıdır” dedi.

Risk grupları

Böbrek hasarı açısından, yüksek risk altında olan bireyleri taramadan geçirmek gerektiğini dile getiren Dursun, “Bu risk grupları; şeker hastaları, yüksek kan basıncı olan hastalar, koroner kalp hastalığı veya kalp yetmezliği olan bireyler, şişman kişiler, sigara içenler, 50 yaşın üzerindeki bireyler, taş öyküsü olan bireyler, ailesinde diyabet, yüksek kan basıncı veya böbrek hastalığı olan bireylerdir” diye konuştu.

Belirtileri

Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Dursun, “Sıvı alışkanlığından bağımsız olarak, geceleri idrara çıkmaya başlamak, vücutta şişlik oluşması, idrarda kan görülmesi veya idrarın çay rengine benzer şekilde koyulaşması, ateşle birlikte böğür ağrısı ve idrar yaparken ağrı olması, sebebi olmayan halsizlik, böbrek hastalığını işaret edebilir. Kan basıncı ölçümünü de içeren iyi bir muayene yanında basit bir idrar ve kan analiziyle, böbrek hasarlanması olup olmadığı anlaşılabilir” dedi.

Doç. Dr. Dursun, “Zamanında önlem alabilir ve bu yüksek riskli grubu erken teşhisle saptayabilirsek, böbrek yetmezliğinin ilerlemesi yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Böylece son dönem böbrek yetmezliğine ulaşacak hasta sayısını azaltabiliriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı