Bu belirtilere dikkat!

Guatr hastalığının ihmal edilmesi durumunda, tedavinin zorlaştığını ve dokulara zarar verdiğini belirten Uzman Dr. Ayşegül Demir, “Kilo kaybının nedeni bilinmeyenler, sürekli kalp çarpıntısı olanlar, çok unutkan olan ve giderek artan halsizlik şikayeti olan kişiler, mutlaka Guatr yönünden araştırılmalıdır” dedi.
/ DENİZLİHABER / 8 Aralık 2009 Salı, 18:04
Özel BSK Denizli Cerrahi Hastanesi’nden Uzman Dr. Ayşegül Demir, Guatr hastalığı hakkında bilgiler verdi. Demir, Guatr hastalığının ihmal edilmesi durumunda tedavisinin zorlaştığını ve dokulara zarar verdiğini belirtti. Demir, nedeni bilinmeyen kilo kayıpları, süreli kalp çarpıntısı olanlar, çok unutkan olan ve giderek artan halsizlik şikayeti olan kişilerin, mutlaka Guatr yönünden araştırılması gerektiğini söyledi.
Guatr hastalığı hakkında, Uzman Dr. Ayşegül Demir, şu bilgileri verdi:
Tiroid bezi nedir?
Tiroid bezi, halk arasında ‘Guatr Bezi’ olarak da bilinen, boynun ön kısımda, gırtlağı yaprak gibi saran, yaklaşık 20 gr. ağırlığında bir iç salgı bezidir. Tiroid bezi, iyot maddesini kullanarak ürettiği tiroid hormonları (T3 ve T4) ile dokularımızın çalışma (metabolizma) hızlarını düzenler.
Tiroid nodülü nedir?
Tiroid bezindeki kitlelere verilen isimdir. Bazen tek, bazen de çok sayıda olabilir.
Tiroid nodülleri (yumru) çok yaygın görülürler ve çoğunlukla da zararsızdırlar.
Ancak, az da olsa kanserleşme eğilimi taşıdıkları için, dikkatli şekilde kontrolleri gerekir.
Guatr hastalığı nedir?
Guatr hastalığı, tiroid bezinin iltihap ve kanser dışındaki nedenlerle, büyümesi durumudur.
En sık nedeni yetersiz miktarda iyot alımıdır.
Guatr hastalığı belirtileri nelerdir?
Guatr hastalığı, 3 şekilde ortaya çıkabilir:
Birinci durum; Tiroid bezinin çok çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkar ve halk arasında zehirli guatr olarak da bilinir. Tiroid hormonlarının fazla üretilmesine bağlı olarak oluşan bu durumda; çarpıntı, aşırı terleme, sıcağa tahammülsüzlük, iştah artışı, fazla yemeye rağmen kilo kaybı, gözlerin yuvalarından taşması, gerginlik, sinirlilik hali görülür.
İkinci durumda ise tiroid bezinin az çalışmasına bağlı belirtiler görülür. Bunlar ise ciltte kuruluk, nabızda yavaşlama, soğuğa dayanıksızlık, yeme ve çalışma isteksizliği, kabızlık, saçlarda dökülme ve kırılma görülür.
Üçüncü durumda ise hormonlar, normal düzeydedir ama guatr vardır. Bu durum halk arasında iç ve dış guatr olarak bilinir. İç guatr; Tiroid bezindeki büyümenin muayeneyle henüz tespit edilemediği, ancak bezin büyüdüğü ya da nodül (yumru) oluştuğu durumlardır. Dış guatr ise tiroid bezindeki büyümenin ya da nodüllerin boyunda kolayca görülebildiği durumlardır.
Guatr hastalığı nasıl saptanır?
Teşhiste en önemli bulgu, boyun muayenesinde şişlik tespit etmektir. Tanı yöntemleri arasında, ultrasonografi (USG), kan tahlilleri (fT3, fT4, TSH), sintigrafi ve gereken durumda iğne biyopsisi sayılabilir.
Guatr tedavisi nasıldır?
Tedavileri, 3 şekilde özetleyebiliriz;
1-Hormon yetersizliği olan guatr hastalarına, tiroid hormonu içeren tabletler verilir.
2-Hormon fazlalığında, hormon yapımını engelleyen veya düzenleyen ilaçlar verilerek, hormon seviyesi normale getirilmeye çalışılır.
3-Hormon dengesizliği olmayan ve ancak tiroid bezinde nodüller olan hastalarda ameliyat gerekir.