Bugün sigarayı bırakın!

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Ferit Özen, 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü nedeniyle sigaranın zararlarına dikkat çekti ve sigara kullananların sigarayı bir an önce bırakmaları gerektiğini belirtti.
/ DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2012 Perşembe, 13:02
Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs’ın “Dünya Sigarasızlık Günü” olarak kutlandığını ifade eden Denizli Devlet Hastanesi göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Özen, sigaranın içinde 4 binden fazla zararlı madde olduğunu ve bunlardan 40 tanesinin doğrudan kansere yol açtığını bildirdi.
Özen; “Dünyada tüm ölümlerin yüzde 30’u sigara nedeniyledir. İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır. Sigara içen her iki kişiden biri hayatını sigara nedeniyle kaybetmektedir. Sigara içen hastalardaki birinci ölüm nedeni erken yaşta oluşan kalp ve damar hastalıkları, ikinci ölüm nedeni ise solunum yolları ve akciğer başta olmak üzere çeşitli organ kanserleridir. Sigara içenlerdeki akciğer kanseri riski içmeyenlere göre 20 kat daha fazladır. Pasif içicilerin ise içmeyenlere göre riski 1,2 kat daha fazladır. Sigara akciğer dokusunun ve havayollarının harap olmasına sebep olur. Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hücrelerine yüksek oranda karbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyor ve vücuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor. Ve kalp krizi, inme ve bacak kangreni riskini arttırıyor. Ayrıca sigara Larinks, pankreas, böbrek, mesane, özefagus ve ağız içi kanserlerinde de çok önemli rol oynamaktadır. Sigara, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kronik bronşit ve KOAH’a sebep olur. Sigaranın cilt üzerinde de zararlı etkileri vardır. Cilt kuruluğuna neden olur, kırışıklıkları artırır, saçların dökülmesine sebep olur” dedi.
Uz. Dr. Ferit Özen, sağlığı ciddi şekilde tehdit eden ölümcül sonuçlar ortaya çıkaran sigaranın dünyanın ve insanlığın bir numaralı düşmanı olduğunu söyledi ve sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerde bulundu. Tüm dünyada sigarayı bırakmada “Sigara Bırakma Merkezleri”nin etkinliğinin kabul gördüğünü söyleyen Özen şunlara değindi: “Sigara Bırakma Merkezleri’ne başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. Bu yüzden tüm sigarayı bırakmak isteyenler bu merkezlere başvurarak yardım alabilirler. Bugün sigarayı bırakma tedavisinde kullanılan nikotin pastili, sakızı, bandı ve ilaç gibi çok sayıda ürün mevcuttur. Sağlık uzmanlarının yönlendirmesiyle uygun bir tedavi veya tekniğin seçilmesi başarıyı daha çok arttırır. Ayrıca sigara bırakma kararı verildikten sonra, evde işyerinde sigarayı hatırlatan malzemelerin ortadan kaldırılması da önemlidir. Kül tablası, çakmak, kibrit gibi malzemeler göz önünde bulundurulmamalıdır.”