REKLAMI GEÇ

Burun tıkanıklığına dikkat

Burun tıkanıklığına dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erkan Tezcan, burun tıkanıklığının en sık görülen sebeplerden birisinin, burnun ortasındaki kemik ve kıkırdak içeren ve burnu ikiye ayıran duvarın eğriliği olduğunu belirterek, bunun kolaylıkla tedavi edilebildiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Aralık 2015 Salı, 10:34

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erkan Tezcan, burun tıkanıklığının genellikle, septum deviasyonu (burun orta bölmesi eğriliği), burun yan duvar etlerinde büyüme (konka hipertrofisi, konka bulloza, polip), burun mukozası şişmesi (nezle, rinit, alerjik rinit) gibi nedenlere bağlı olduğunu ifade etti.

Dr. Tezcan, “Burun, solunum sisteminin ilk başlangıç organıdır. Burnun temel görevlerinden birisi soluduğumuz havayı nemlendirmek, ısıtmak ve süzmek ve akciğerler için hazır hale getirmektir. Burun içindeki büyük boşluğu iki eşit parçaya ayıran bir burun orta bölmesi vardır. Bu bölmeye septum denilmektedir ve ön kısmı kıkırdak ve arkada daha içeride olan kısmı kemikten oluşur, bu kıkırdak ve kemik yapının üzeri mukoza ile kaplıdır. Burun boşluklarının yan duvarında ise yine üzerleri mukoza ile kaplı burun etleri vardır. Bunlara konka denilmektedir. Bu etlerde, kalorifer peteklerine benzer şekilde buruna giren havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve süzülmesine katkıda bulunurlar. Burun tıkanıklığı genellikle, septum deviasyonu, burun yan duvar etlerinde büyüme (konka hipertrofisi, konka bulloza, polip), burun mukozası şişmesi (nezle, rinit, alerjik rinit) gibi nedenlere bağlıdır. Burun tıkanıklığı yapan nedenleri ortaya koymak için hastaların şikayeti ilgili bilgiler alınır, detaylı burun muayenesi, bazı durumlarda burun içinin endoskopik muayenesi ve bilgisayarlı tomografi incelemesi yapılır. Cerrahi girişim ile burun orta bölmesi eğriliği ve burun yan duvar etlerinde büyümelere müdahale edilebilir ve iyileşme sağlanabilir. Ancak mukoza şişmesi ile ilgili sorunlar cerrahi ile giderilemez” dedi.

DOĞUŞTAN VEYA BURUNA ALINAN DARBE SONUCU OLUŞABİLİR
Septum deviasyonu, çevresindeki yüz kemiklerinin farklı gelişimlerine bağlı çekilmeler, doğum kanalından geçişi sırasından oluşabilen darbeler, çocukluk döneminde ve erişkinlikte olan düşmeler, spor yaralanmaları ve trafik kazaları gibi durumlarda buruna alınan darbeler nedeniyle olabileceğini belirten Tezcan, “Septum deviasyonu sonucu hastalarda; burun tıkanıklığı, horultulu solunum, baş/yüz ağrısı, geniz akıntısı, tekrarlayan sinüzit, orta kulak iltihaplarına eğilim, tekrarlayan bazı burun kanamaları olabilir. Eğer septum deviasyonu, bu sorunlara neden oluyorsa ameliyatla düzeltilmesi hasta için yararlıdır” diye konuştu.

AMELİYAT LOKAL VEYA GENEL ANESTEZİ İLE YAPILABİLİR
Septum deviasyonunun septoplasti ameliyatı ile tedavi edildiğini dile getiren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erkan Tezcan, bu ameliyatın da genellikle 18 yaşından sonra yapıldığını vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı