REKLAMI GEÇ

CARETTA CARETTA’YA ÇENE PROTEZİ

CARETTA CARETTA’YA ÇENE PROTEZİ

AKUT ekipleri tarafından yaralı bulunarak Dalyan-İztuzu’nda faaliyet gösteren Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen ve “AKUT3” adı verilen caretta carettaya, dünyada ilk defa cerrahi operasyonla 3D çene protezi takıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Mayıs 2015 Çarşamba, 16:28

AKUT ekipleri tarafından geçen yıl Temmuz ayında bulunan yaralı kaplumbağa merkeze getirildi. Ekibin merkeze ulaştırdığı üçüncü kaplumbağa olması nedeniyle “Akut-3” adı verilen iribaş deniz kaplumbağasının (Caretta caretta), çenesinin büyük oranda parçalandığı görüldü. 

Dalyan-İztuzu’nda faaliyet gösteren Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER), Dünyada ve Türkiye’de ilk kez uygulanan bir cerrahi operasyon gerçekleştirildi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “Bu vak’ada hayvanın kendi başına beslenmesi gibi bir ihtimal söz konusu değil. Acıpayam Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Doğan Sözbilen ile uygulanabilecek alternatif tedaviler ve yeni teknolojiler hakkında konuşurken gelecek vaat eden 3D teknolojisinin işe yarayabileceği konusu gündeme geldi. Bu yeni teknoloji Akut-3’ün ait olduğu denizlere özgürce geri dönebilmesi ve bundan sonraki benzeri yaralanmalarda çözüm olabilmesi açısından bir fırsat olabilirdi. Görüşmeler sonucunda deniz kaplumbağalarında dünyada ilk defa uygulanacak bir yöntemin adımlarını atmaya başladık. BTechInnovation’dan Kuntay Aktaş ve Murat Eğri ile başlayan görüşmelerin ardından çalışmanın uygulanabilirliği, maliyeti, sponsorluk destekleri gibi birçok konu konuşuldu ve en sonunda bu çalışmanın yapılabileceğine karar verdik” dedi.

REHABİLİTASYON AŞAMASI BAŞLAYACAK
Uzun uğraşlar sonucu hazırlanan protez, uçak kargo ile DEKAMER’e getirildi. Caretta caretta’ya çene protezi ve doku flebi uygulaması için gerekli cerrahi operasyon Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve MKÜ Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi (DEKİYM) Müdürü Prof. Dr. Vet. Hek. Muhammed Enes Altuğ başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Vet. Hekim Cafer Tayer İşler (MKÜ, DEKİYM) Vet. Hekim Barbaros Şahin (PAU, DEKAMER), Serbest Vet. Hekim Cengiz Aslan (KAL-VET Veteriner Kliniği Ortaca/Muğla) tarafından gerçekleştirildi.

Aradan geçen yaklaşık 3 haftanın ardından halen tedavisi devam eden Akut-3, gayet sağlıklı. Ancak vücudun protezi kabul etmesi süreci devam ediyor. Vücudun protezi kabul etmesinin ardından ise ikinci önemli aşama başlayacak. Kaplumbağanın protez çenesini fonksiyonel olarak kullanması için gerekli olan ve oldukça uzun sürmesi beklenen rehabilitasyon aşaması.
Tüm bu aşamaları atlatabilirse, Akut-3 yuvası olan denizlere tekrar dönebilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı