REKLAMI GEÇ

Cilt kanserine dikkat!

Cilt kanserine dikkat!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Servergazi Devlet Hastanesi’nde görevli Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, cilt kanserinin en fazla kalan yüz, kulaklar ve boyun bölgesinde görüldüğünü belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Eylül 2014 Salı, 13:01

Dr. Mustafa Öksüz, cilt kanserlerinin derinin her yerinde görülebildiğini, ancak güneş ışınlarına daha çok maruz kalan yüz, kulaklar ve boyun bölgesinde daha sık karşılaşıldığını söyledi.

Cilt kanserlerinin bazal hücreli, skuamöz hücreli ve melanom olarak üçe ayrıldığını anlatan Öksüz, “En sık görülen cilt kanseri türü olan bazal hücreli cilt kanseri, epidermistekibazal hücrelerin değişimiyle oluşur. Genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir. Gelişimi yavaştır, cilt geneline yayılmaz ve nadir olarak hayatı tehdit eder. Örnek olarak yüz bölgesi bazal hücreli kanserin en sık saptandığı bölgedir. Açık ten rengine sahip insanlarda en sık görülen cilt kanseri tipi bazal hücreli cilt kanseridir” dedi.

Skuamöz hücreli cilt kanserinin de yaygın olarak görüldüğüne dikkati çeken Öksüz, koyu ten rengine sahip insanlarda en sık gözlenen cilt kanseri tipidir ve bacaklar ve ayaklar gibi güneşe maruz kalmayan vücut bölgelerinde gözlenir. Bununla birlikte açık ten rengine sahip insanlarda skuamöz cilt kanseri baş, yüz, kulak ve boyun gibi güneşe maruz kalan vücut bölgelerinde görülür. Skuamöz hücreli cilt kanseri lenf bezleri ve iç organlara yayılabildiği için tedavinin hemen başlatılması gerekir. Zamanında tedavi edilmeyen skuamöz hücreli cilt kanseri ölümle sonuçlanabilir” diye konuştu.

EN TEHLİKELİSİ
En tehlikeli cilt kanserinin melanom olduğunu ifade eden Öksüz, bu türün diğer cilt kanserlerine oranla nadir olarak görülmekle birlikte, erken teşhis edilmediği takdirde ölüme neden olabildiğini, erken teşhisle hastanın tam olarak tedavi edilebildiğini söyledi.

Farklı renklerde ve sınırları tam olarak seçilemeyen benlerin melanoma dönüşmü riski bulunduğunu kaydeden Öksüz, bu türün erkeklerde baş, boyun, omuzkısmında, kadınlarda ise bacakların alt kısmında veya gövde de daha sık görülür görüldüğünü sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı