REKLAMI GEÇ

Çocuğunuz kalp hastası olmasın!

Çocuğunuz kalp hastası olmasın!

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uz. Doç. Dr. Rasim Kutlu çocukluk çağında geçirilen boğaz enfeksiyonlarında yeterli önlem alınmadığı taktirde ileriki yaşlarda romatizmal kalp kapak hastalığının görülme ihtimalinin artacağını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mart 2015 Salı, 10:48

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uz. Doç. Dr. Rasim Kutlu romatizmal hastalıkların ortak nedeninin bakteriyel bulaşıcı mikroorganizmalardan oluştuğunu özellikle komplike veya tedavi olmamış boğaz enfeksiyonları sonrası geliştiğini, kalbi, eklemleri, merkezi sinir sistemini, deri ve deri altı dokusunu tuttuğunu söyledi. Kutlu, romatizmal kalp hastalığının tüm dünyada 5 – 15 yaş arası çocukluk hastalığı olarak kabul görse de her yaşta görülebileceğini vurgulayarak, “Romatizmal kalp hastalıkları hem çocukluk hem de erişkinlik döneminde görülen edinsel kalp hastalıklarının en sık sebebidir. Bu durumu sayısal değerlerle oranlarsak, kalp tutulumu tüm romatizmal hastaların %50 kadarında görülür ve kalp tutulumu gelişen hastaların da yaklaşık olarak %70’inde ileriki yıllarda daha belirginleşerek kalp kapak hasarları ortaya çıkarır. Yapılan çalışmalar romatizmal kalp hastalığının gelişmiş olan ülkelerde sıklığının azaldığını fakat gelişmekte ve geri kalmış ülkelerde henüz böyle belirgin bir azalma olmadığını, üstelik bu oranın her yıl ortalama 10 milyon yeni vaka olarak arttığını göstermiştir” dedi.

Romatizmal kalp hastalığının oldukça yavaş ilerleyen sinsi karakterli bir hastalık olduğunu anlatan Rasim Kutlu nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı gibi belirtilerin orta yaşla birlikte ortaya çıktığını, ancak sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonu atakları, gribal enfeksiyonlar, sigara kullanımı, düzensiz beslenme, fazla kilonun hastalığın seyrini hızlandırıp daha erken yaşlarda şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olabileceğini kaydetti.

BOĞAZ ENFEKSİYONUNDAN SONRA KALBİNİZE BAKTIRIN
Doç. Dr. Rasim Kutlu çocukluk çağında geçirilen boğaz enfeksiyonlarının önemsenmediğinde ileriki yıllarda kalp rahatsızlıklarının görülebileceği uyarısında bulunarak, “Özelikle toplu yaşam alanlarında, yurtlarda ve okullarda, yeterli korunma önemlerinin alınmadığında, romatizmal kalp hastalığının gelişme ihtimalinin artacağı kaçınılmazdır” dedi ve tedavi yöntemlerinden bahsetti: “ Tedavinin başarısını garantileyen ilk şart erken teşhistir. Tedavi hem medikal hem nonmedikal olmalıdır. Nonmedikal yani ilaçsız tedaviden kasıt hastalığın seyrini kötüleştirecek risk faktörlerini ortadan kaldırmaya yönelik sigara kullanımı, kafein ve tuz içeren yiyecekler, zayıflama, sosyal ve fiziksel aktivite ve düzenli doktor kontrolleri şeklinde olmalıdır. Kalp romatizmasına bağlı gelişen hafif ve orta dereceli kapak yetmezliklerinde ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca ileri derecede kapak yetmezliklerinde cerrahi tedavi uygulanmaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı