REKLAMI GEÇ

Çocuğunuzun dersleri kötü ise DİKKAT!

Çocuğunuzun dersleri kötü ise DİKKAT!

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, genetik ve sonradan oluşabilen işitme kayıplarının, çocuklarda konuşma bozukluğu ve okulda ders başarısının kötü etkilenmesi gibi sonuçlara yol açtığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 29 Mart 2014 Cumartesi, 11:44

İşitme kayıplarının özellikle çocuklarda çok ciddi sonuçlar doğurabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Melih Üstel, işitme kaybının çocuklarda konuşma bozukluğu ve okulda derslerin kötülüğü gibi sıkıntılar ortaya çıkarabildiğini ifade etti.

Üstel,“Biz işitme kayıplarını sensörinöral işitme kayıpları ve iletim tipi işitme kayıpları olarak ikiye ayırıyoruz. Sensörinöral işitme kayıpları, özellikle çocuklarda genetik olur. Bu tip işitme kaybı iç kulakta veya nöral yollarda meydana gelir. Bu durumda ses dış kulaktan ve orta kulaktan geçer ancak iç kulak ses iletiminde iletim tam verimle yapılamamaktadır. Sensörinöral işitme kaybı algılayıcı hücrelerin (tüy hücreleri) zarar görmesi ya da olmamasından kaynaklanır ve genellikle kalıcıdır. “Sinirsel işitme kaybı” adı da verilen sensörinöral işitme kaybı, hafif, orta, ileri ya da çok ileri derecede olabilmektedir” dedi.

GENİZ ETİ DİKKATE ALINMALI
Op.Dr. Melih Üstel, “Sesin dış kulaktan orta kulağa geçişini engelleyen yapısal bozukluk veya hastalık sonucu oluşmuş işitme kaybına ise iletim tipi işitme kaybı denir. Atrezik kulak kepçesi, buşon, stenoz, yabancı cisim, eksternal otit, karsinomlar, kulak zarı hastalıkları, orta kulak hastalıkları, östaki kanalı hastalıkları iletim tipi işitme kaybına neden olabilmektedir. İletim tipi işitme kayıplarını özellikle çocuklarda orta kulak iltihapları, orta kulak iltihabının dışında özellikle geniz eti olan çocuklarda sıvı birikimi şeklinde seröz otit olarak görmekteyiz. Tabii ki bunlar ciddi şekilde dikkate alınması gereken durumlardır” diye konuştu.
denizli-ddh-isitme-kaybi-ic

TEDAVİSİ MÜMKÜN
Hafif, orta ve ileri derecedeki işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantlarının çözüm olabileceğini söyleyen Dr. Üstel, çocukların ve yetişkinlerin yaşam kalitesinin artması, sosyal aktivitelerini arttırması amacıyla bu gruptaki hastaların işitme cihazı kullanmalarını önerdi.

Op. Dr. Üstel, Özellikle de tedavileri mümkün olan hastalıklar olduğunu belirterek açıklamasına şöyle devam etti: “ işitme kaybı ile ilgili Biz özellikle çocuklarda iki taraflı işitme cihazlarını önermekteyiz. İleri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant önerilmektedir. İletim tipi işitme kayıplar genellikle hafif ya da orta derecelidir ve 25-65 desibel arasıdır. Bazı durumlarda iletim tipi işitme kaybı geçici olabilir. Sorunun nedenine göre ilaç tedavisi ya da ameliyat çözüm olabilir. Bu tür kayıplara işitme cihazı, orta kulak implantı ya da kemik iletimli implant da çözüm olabilmektedir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı