REKLAMI GEÇ

Çocuk beslenmesine dikkat!

Çocuk beslenmesine dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Dr. Güneri İmren, çocuklarda hazır yiyecek ve katı yağ tüketimine bağlı olarak kandaki kolesterol oranının arttığını belirterek, çocukluk döneminde beslenmenin, ileride çocukların sağlıklarını etkilediğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 28 Ocak 2009 Çarşamba, 01:00

Dr. Güneri İmren, trans yağların (hidrojenize nebati yağ) tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Çocukluk dönemindeki beslenme bozukluklarının, çocukların ileriki yaşlarda sağlıklarını etkilediğini ifade eden İmren, “Trans yağlar, bitkisel yağlara yüksek basınç altında hidrojen ekleme işlemi ile ortaya çıkan katı yağlardır. Doğal besinlerden koyun, sığır eti, süt ve tereyağında az miktarda trans yağ bulunmaktadır. Trans yağlar, kan kolesterolünü etkileyerek insan sağlığını bozarlar. Kolesterol ve kolesterol taşıyıcı lipoproteinler (HDL ve LDL kolesterol) karaciğerde üretilir. Hücre zarının yapısında hormonların yapımında ve vitaminlerin aktifleşmesinde rol oynarlar” dedi.

Kandaki kolesterol fazlalığı, insan vücudu için daha sonra ortaya çıkabilecek hastalıkların temeli olduğunu ifade eden İmren, “Transyağlar, yemeklik ve kahvaltılık margarinlerin çoğu, kısmen hidrojenize edilmiş bitkisel yağlar, derin tavada kızartılmış patates, fast-food ve ticari fırın ürünlerinin çoğunu kapsar. Transyağlar, LDL kolesterolü yükseltir ve damarlarda kolesterol artışına yol açar. Daha sonra önlenemeyen damar hastalıkları meydana gelir. Diyetlerde trans ve doymuş yağları mümkün olduğunca azaltmak gerekir. Bu yağların yerine tekli-çoklu doymamış yağları içeren besinler tüketilmelidir” diye konuştu.

Dr. Güneri İmren, çocukların fast food, bisküvi, kek, gofret gibi fırında kızartılmış ürünler ile yaygın olarak tüketilen cipsler ve derin tavada kızartılmış patateslerden uzak tutulması gerektiğini vurguladı. İmren, ailelerin, fast food tarzı yiyeceklerde, satın alınan katı yağlarda ve hazır yapılan gıdalardaki etiketleri inceleyerek, transyağ (hidrojenize nebati yağ) ve doymuş yağ oranlarını incelemesi ve beslenmede bu yiyeceklere yer verilmemesi gerektiğini önerdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı