REKLAMI GEÇ

“Çocuklarınızın gözlerini, 3 ayda bir muayene ettirin”

“Çocuklarınızın gözlerini, 3 ayda bir muayene ettirin”

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Yaylalı, “Göz sağlığının korunabilmesi için çocukların üç yaşına kadar, her üç ayda bir göz muayenesinden geçirilmesi gerekir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 12 Ocak 2010 Salı, 17:58

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Yaylalı, Beyaz Baston, Körler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, çocukların göz sağlığına dikkat çekti.

Açıklamasında, haftanın önemine de değinen Yaylalı, “Her çağda bağımsızlaşma ve özgürleşmenin çeşitli araçları vardır. Bütün çağlar boyunca baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin, beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar, Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931’de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar” dedi.

Dünya nüfusunun yüzde 1’inin görme engelli olduğunu hatırlatan Yaylalı, “Tüm çağlar boyunca baston, görme engellilerin kullandığı önemli bir araç olmuştur. Ülkemizde, halkımız tarafından da benimsenen beyaz bastonlar, gerektiği durumlarda görme engelliyi tanıma, yardıma ihtiyacı olduğu durumlarda da gereken desteği vermede kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca, ülkemizde görme engellilerin sorunlarına çözüm yolları üretmek amacıyla 1950 yılında, Altı Nokta Körler Derneği kurulmuştur” dedi.

Yaylayı, göz sağlığının korunabilmesi için çocukların üç yaşına kadar, her üç ayda bir göz muayenesinden geçirilmesi gerektiğini de vurguladı. Yaylalı, “Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde yapılan etkinliklerle, göz sağlığının önemi vurgulanmakta ve görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarının çözüm yolları tartışılmaktadır” diye konuştu.

Pamukkale Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı olarak; körlüğün engellenmesi ve az gören hastaların rehabilitasyonu için azami önemi ve özeni gösteriyoruz. Kliniğimizde yeni doğan ve çocuk hastaların göz muayeneleri ayrıntılı olarak yapılmakta ve hastalar düzenli olarak kontrol edilmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı