REKLAMI GEÇ

DDH’da talasemi etkinliği

DDH’da talasemi etkinliği

Dünya Talasemi Günü nedeniyle Denizli Devlet Hastanesi’nde tedavi gören hastalara yönelik etkinlik düzenlendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Mayıs 2018 Perşembe, 11:50

Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Talasemi Günü’nde Denizli Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi’ne ziyaret gerçekleştirilerek, merkezde tedavi gören hastalarla birlikte pasta kesildi ve talasemi hastalığının önemine dikkat çekildi.

Etkinliğe Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcıları Uz. Dr. Fatma Aydeniz Ozansoy ve Ahmet Alper Tatcı, Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mehmet Erkaleli ve Denizli Talasemi Derneği Başkanı Turgay Besim katıldı. Ziyarette serviste tedavi gören hastalara geçmiş olsun dileklerinde bulunuldu ve hastalarla birlikte pasta kesildi.

Merkez ziyareti sırasında Talasemi Merkezi Sorumlu Hekimi olan Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uz. Dr. Selin Güler Talasemi merkezi hakkında bilgiler verdi. Güler, talasemi yani Akdeniz anemisinin kalıtsal geçiş gösteren önlenebilir bir kansızlık hastalığı olduğunu genellikle bir yaşından önce solukluk, dalak büyüklüğü ve gelişme geriliği ile kendisini gösterdiğini söyledi.

Dr. Güler, “Talasemi taşıyıcıları sağlıklı görünen, hasta olmayan fakat hastalığı taşıyan ve çocuklarına geçirebilme ihtimali olan kişilerdir. Hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın her ikisinin de taşıyıcı olması gerekir. Taşıyıcılık evlenmeye engel değildir. Ancak iki taşıyıcının evlenmesi halinde gebeliğin ilk aylarında doğum öncesi tanı yapılabilir. Genetik bilimindeki gelişmeler; tüp bebek yöntemleriyle geliştirilen embriyolarda genetik incelemeler yapılmasına olanak tanır. Embriyoda genetik tanı olarak bilinen Preimplantasyon Genetik Tanı adı verilen yöntemle hastalık saptanmayan embriyolar, anneye transfer edilerek, taşıyıcı çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olması sağlanabilir. Hasta olanlarda ise ağır kansızlık vardır; anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılarak kesin tanı konur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı