REKLAMI GEÇ

Denizli, Antibiyotik kullanımını en fazla azaltan il oldu

Denizli, Antibiyotik kullanımını en fazla azaltan il oldu

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, “Akılcı ilaç kullanımı” projesinde başarıdan başarıya koşuyor. Denizli, antibiyotik kullanımını en fazla azaltan il oldu, Türkiye birinciliğini elde etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Haziran 2017 Perşembe, 11:31

Türkiye genelinde uygulanan “Akılcı ilaç kullanımı” projesi, Denizli’ye bir kez daha önemli bir başarı getirdi. Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı’nın “Yılın Sağlık Müdürü” ödülünü almasının ardından bir ödül de “Akılcı ilaç kullanımı” projesinden geldi.

Denizli, antibiyotik kullanımında elde edilen gerileme nedeniyle Türkiye birincisi seçildi.

“Akılcı ilaç kullanımı” projesini ve alınan ödülü değerlendiren Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç ve özellikle gereksiz antibiyotik kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Avrupa’da en fazla antibiyotik kullanan ülkeler arasında birinci sırada yer aldığını ifade eden Arpacı, “Gereksiz ve gelişi güzel ilaç kullanımında olduğu gibi antibiyotiklerin bilinçsiz bir şekilde kullanılması da hastaların tedaviye olan uyumlarının azalmasına, bazı ilaçlara karşı vücudun direnç geliştirmesine, hastalıkların tekrarlamasına, tedavi süresinin uzamasına ve hastalık esnasında beklenmeyen etki görülme sıklığının artmasına neden olmaktadır. İlaçların gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare, ilaçların ve özellikle antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır. İşte bu noktadan hareketle müdürlüğümüz tarafından akılcı ilaç kullanımı ile ilgili farkındalık oluşturabilmek amacıyla toplumun her kesimine konu hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Aile hekimleri ile toplantılar yapılmış, yazılan reçeteler değerlendirilerek Aile Sağlığı Merkezlerine ziyaretlerde bulunulmuş yerinde incelemeler yapılmıştır. Ayıca kamu ve özel hastanelerde de hekimlere yönelik akılcı ilaç kullanımı toplantıları düzenlenmiştir. Okullarda öğrencilere yönelik eğitimler ile hekimlerin reçete etmediği ilaçları kullanmamaları gerektiği konusunda, halk eğitimleri ile vatandaşlarımıza yönelik akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçlendirme faaliyetleri yapılmıştır” dedi.

Tüm bu çalışmaların sonucunda Denizli’nin, ülke genelinde antibiyotik kullanımında en fazla düşüş sağlayan il olarak Türkiye 1.si olduğunu anlatan Apracı, “Son üç yıldır üst üste elde edilen bu başarı bir tesadüf olmayıp yoğun bir emeğin karşılığıdır. Akılcı ilaç kullanımı çalışmalarımız düzenli olarak devam edecektir. Bu çalışmalarımızda bize destek veren ekibime, aile hekimlerine, kamu ve özel hastanelerde çalışan hekimlere ayrıca antibiyotik kullanımında gösterdikleri bilinçli davranış sebebiyle Denizli halkına teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı