REKLAMI GEÇ

Denizli, Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’na katılıyor

Denizli, Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’na katılıyor

Türkiye’de, 2 bin 947 şehir arasında, en çevreci belediye seçilen Denizli Belediyesi, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyeliğinin ardından, bu kez de Avrupa Sağlıklı Kentler Birliği Ağı’na katılıyor.

/ DENİZLİHABER / 10 Şubat 2010 Çarşamba, 19:07

Denizli Belediye Meclisi, Şubat ayı meclis oturumunda tarihi bir karar aldı. Meclis, hem uluslararası anlamda ilişkilerin geliştirilmesi, hem diğer Avrupa şehirleriyle tecrübe ve bilgi paylaşımının artırılması hem de kentte yaşayanlara daha kaliteli bir yaşam biçimi sunulması amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’na üyelikle ilgili gündem maddesini ele aldı.

Meclis Başkanı Osman Zolan, gündem maddesinin okunmasının ardından görüşlerini aktardı.
Denizli’nin, Dünya Sağlık Örgütü’nde, sağlıklı şehirler haline getirilmesinin en büyük hedeflerden biri olduğuna işaret eden Meclis Başkanı Zolan, “Denizli Belediyesi, 2009’da Türkiye’nin en çevreci belediye ödülünü aldı. Denizli açısından övünç ve gurur kaynağıdır. İnşallah Dünya’nın en sağlıklı şehri hedefine doğru gideriz. Dünya’da ülkelerden ziyade şehirler yarışıyor. Şehrimizdeki insanlara kaliteli bir yaşam sunma ve diğer şehirlerle de yarışabilir fonksiyonları kazandırmak için üyelik gereklidir” dedi.

“MARKA ŞEHİR OLACAĞIZ”
Çevre Sağlık İşleri Komisyonu Başkanı Gülsüm Daşçı Sağırdak da, meclis üyelerini konu hakkında bilgilendirdi. Komisyon Başkanı Sağırdak, Sağlıklı Kentler Birliği’nin, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1987 yılında başlattığı uzun süreli bir gelişme projesi olduğunu kaydederek, “Birlik kapsamında 2009-2013 yılları arasındaki 5. döneme üyelik için başvurmak istiyoruz. Bu birlikte, 30 ülkeden 90 şehir yer alıyor. Buraya katıldığımızda biz ne olacağız? Şehrimizde yaşayanlara, yöneticilerimize, karar vericilerimize ortaklık, katılım, işbirliği, paylaşım ve kararlılık yeteneği kazandıracak. Kentimizde yaşayanlara kaliteli yaşam ortamı sağlayacak. Halk sağlığı alanında mevcut durumun tespiti, değerlendirilmesi, önceliklerin belirlenmesi ve kontrol açısından bize refah bilinci sağlayacak. Bana kalırsa en önemlilerinden biri dış kaynaklı başvurularda, referans sağlayacak. Şehrin markalaşmasına öncü olacak. Biz buraya katıldığımızda, şehrimiz marka haline gelecek” dedi.
Daha sonra, Denizli’nin Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Birliği’ne üyelik başvurusu için karar alındı. Karar, oy birliğiyle kabul edildi.

TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ ÜYESİYİZ
Denizli, temiz çevresi, düzenli alt yapısı, ulaşımı gibi özellikleriyle, 3 Şubat 2005’de kurulan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne, 7 Temmuz 2009’da başvuru yaptı. Başvuru, gerekli değerlendirme yapıldıktan sonra karar alındı. 23 Ekim 2009’da ise Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyeliği kabul edildi.

AVRUPA SAĞLIKLI KENTLER AĞI
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı’nda, 30 ülkeden 90 şehir yer alıyor. 1987’de oluşturulan ağın 5. fazı 2009-2013 yılları arasında gerçekleşiyor. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, 5. faza katılım konusunda olumlu görüş sunduğu niyet mektubunu Dünya Sağlık Örgütü’ne gönderdi. Niyet mektubu kabul gördü ve gerekli kriterlerin sağlanması amacıyla meclisten üyelik başvurusu kararının alınması istendi. Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı, sağlıklı şehirler projesi, ulaşım, planlama, çevre, sosyal hizmetler, sağlık, güvenlik gibi kent sağlığıyla ilgili tüm konularda sektörler arası çalışmayı gerektiriyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı