REKLAMI GEÇ

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı büyük tehdit

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı büyük tehdit

Denizli Devlet Hastanesi Baş Eczacısı Kamile Özel, bilinçsiz antibiyotik kullanımı konusunda uyardı, antibiyotik direncinin dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini söyledi. Özel, “Bilinçsiz kullanım tedavi etmez, ölümlere yol açabilir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Kasım 2017 Perşembe, 11:22

Denizli Devlet Hastanesi Baş Eczacısı Kamile Özel 13-19 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası ve 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlar olduğunu söyleyen Özel, antibiyotiklerin tek ve birçok bakteri türüne karşı etkili olarak ikiye ayrıldığını ifade etti.

Özel, “Bazı antibiyotikler, sadece kısıtlı sayıda farklı bakteri türü ile savaşabilecek şekilde geliştirilmiştir. Bunlara ‘dar spektrumlu antibiyotikler’ denir. Doktorunuz, tam olarak hangi tür bakterinin sizin hastalığınıza neden olduğunu bildiği durumlarda bu tür antibiyotikleri reçeteler. Bu antibiyotikler, diğer yararlı veya zararsız bakterilere saldırmadıkları için, tedavilerde kullanılmak üzere en uygun antibiyotiklerdir. Diğer antibiyotiklerin geniş spektrumlu etkileri vardır. Pek çok bakteri türüne etki ederler ve bu nedenle “geniş spektrumlu antibiyotikler” olarak adlandırılırlar. Doktorunuzun hastalığınıza neden olan bakteri türünü tam olarak saptayamaması veya pek çok farklı türde patojenin bir arada bulunması gibi bazı durumlarda bu antibiyotiklerin kullanılması gereklidir. Bu antibiyotiklerin sakıncası, yararlı veya zararsız bakterileri de öldürme eğiliminde olmalarıdır” dedi.

HEKİM REÇETESİ DIŞINDA ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN
Antibiyotiklerin ateş düşürücü, ağrı dindirici ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edici özelliklerinin olmadığını belirten Kamile Özel, “Enfeksiyon hastalıkları, halk sağlığı açısından önemli ve uygun anti mikrobik tedaviyle başarının sağlandığı bir alandır. Bununla birlikte gerek toplumda gerekse hastanede kazanılan enfeksiyon hastalıkları akılcı olmayan antimikrobiyal tedavilerin kullanılması sonucu tedavi edilememekte ve belki de hasta kaybedilmektedir. Uygun antimikrobiyal tedavi; sağ kalım, komplikasyon ve kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir. Antibiyotik direnci tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Antibiyotik-dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmakta, ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Antibiyotik kullanımı, insanlardaki normal bakteriyel floranın değişmesine bu da çoğu kez antibiyotik dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına ve ishal gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilmektedir. Yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişen antibiyotikler esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Sonuç olarak hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı