REKLAMI GEÇ

Hasta olmamak için bunları yapın

Hasta olmamak için bunları yapın

Son zamanlarda nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi şikayetlerin arttığına dikkat çeken Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay, mevsim hastalıklarından korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli olduğunu ifade etti, bu dönemde nasıl beslenilmesi gerektiğinin ipuçlarını verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ocak 2016 Çarşamba, 13:01

Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay, kış mevsiminin yaşandığı şu günlerde havaların soğumasıyla birlikte başta küresel grip salgını olmak üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığında da artış izlendiğini belirterek, hastalıklardan korunmada aşı ve kişisel hijyen kurallarına dikkat etmenin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin de önemli olduğunu ifade etti.

Aktay, “Kış aylarında daha sık karşılaştığımız grip, günlük yaşantımızı olumsuz etkilemekte. Yüksek ateş, boğaz, baş ve eklem ağrısı, öksürük, halsizlik, üşüme hatta bazı kişilerde kusma ve ishalle birlikte görülebilmektedir. Vücudumuzun virüslere karşı savaşabilmesi için bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve özellikle belirli yiyeceklerin sıklıkla tüketmelisi de gerekmektedir. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı olan bireylerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski çok daha yüksektir ve hastalıkları daha ağır seyreder” diye konuştu.

KIŞ HASTALIKLARDAN DOĞRU BESLENEREK KORUNUN!
Hastalıklardan korunmada besin çeşitliliğinin sağlanması, doğru seçimlerin yapılması, yeterli ve dengeli beslenme konusunda sürekliliğin sağlanmasının çok daha etkin olduğunu söyleyen Aktay, yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik ise şu önerilerde bulundu:

BOL SU İÇİN: Soğuk havalarda su tüketimi azalabilmekte ama vücudumuzun yaz kış suya ihtiyacı vardır. Gripten korunmak için günde 2,5 litre su tüketilmeli. Hem tüketimi kolaylaştırmak hem de antioksidan alımını arttırmak için; içerisine limon veya zencefil ilave edilebilir.

SARIMSAK TÜKETİN: Sarımsak’ta bulunan allicin adlı güçlü antioksidant vücudu serbest radikallerden korumaktadır. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli besinlerden bir tanesidir.

YOĞURT TÜKETİN: Probiyotik gıdalar, bağırsak florasını destekleyerek bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynarlar. Yoğurt veya kefir gibi probiyotik özelliği olan besinlere, diyetimizde mutlaka yer vermeliyiz.

ÇAY İÇİN: Polifenollerden zengin olan çay güçlü bir antioksidandır. Yeşil veya siyah çayı soğuk kış günlerinde mutlaka günlük olarak tüketmeliyiz.

NARENCİYE TÜKETİN: Vücudumuz tarafından üretilmeyen ve depolanmayan C vitaminini günlük olarak çeşitli besinlerden almalıyız. Özellikle turunçgillerde bol miktarda, taze sebzelerde, maydanozda, kabakta, soğanda ve domateste bulunur.

YETERLİ PROTEİN ALIN: Metabolizmamızın ve kas dokumuzun çalışması, dokuların onarımı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ihtiyacımız ölçüsünde günlük proteinden zengin besinler tüketmeliyiz.

ÇİNKODAN ZENGİN BESLENİN: Çinko proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi için çok önemlidir, zihinsel fonksiyonlarda, vücudun kendi kendini iyileştirmesi ve yenilemesi gereken durumlarda, bağışıklık sisteminin gelişmesinde, hormonal dengede önemli yere sahiptir. Kuruyemişler, deniz ürünleri, et, karaciğer, süt ve yumurtada bulunur.

ŞEKERİ AZALTIN: Çalışmalar fazla tüketilen şekerin bağışıklık sistemini baskıladığını gösteriyor. Mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli besinleri azaltmalıyız. Bu hem gripten hem de fazla kilodan korunmada etkili olacaktır.

STRESTEN UZAK DURUN: Bağışıklık sisteminin zayıflamasında stresin etkisi artık bilinen bir gerçek. Gribin yanı sıra birçok hastalığın da oluşumunu tetikliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı