Doktordan “Pazarlık yaparken sakatlanmayın” uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, kurbanlık alışverişlerinde bsaşlayan hareketlilikle birlikte omuz, kol ve bilek zedelenmesi şikayetiyle gelen hasta sayısında artış olduğunu açıkladı. Pazarlık sırasında el sıkışırken kolların hızla sallanması sonucu omuzların, dirseklerin veya el bileklerinin çıkabildiğini belirten Türkmen, vatandaşlara dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
/ DENİZLİHABER / 10 Ekim 2013 Perşembe, 16:30
Yaklaşan bayramla beraber kurban pazarları hareketlenmeye başlıyor. Her sene olduğu gibi bu sene de bu pazarlarda kurban alışverişlerinde çok ilginç görüntüler ortaya çıkıyor. Fakat en ilginci pazarlık sırasında el sıkışırken kolların hızla sallanması sonucu omzu, dirseği veya el bileği çıkıp hastaneye kaldırılan kişilerin olması, en sık konuşulan olaylar arasında yerlerini almayı bekliyor.
PAZARLIK YAPARKEN SAKATLANANLAR HASTANEYE GELİYOR
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, kurban pazarlarında, pazarlık sırasında fiyatta anlaşana kadar el- kolun uzun süre sert bir şekilde hızlıca sallanması sonucu omuzların, dirseklerin veya el bileklerinin çıktığını belirtti. Bu dönemde pazarlık esnasında yaşanan sakatlıklar nedeniyle kendilerine müracaat eden hasta sayısında artış olduğunu belirten Türkmen, şöyle konuştu: “Kurban alışverişlerin de ‘’el-kol sallamak’’ dinimizde bir örf ve adet olarak halen yerini korumakta olup, iki kişi arasında yapılan alışverişin karşılıklı bir rıza gösterisi sonucunu göstermektedir. İki kişi arasındaki el sıkışması normalde 1 -2 sn sürer, ama kurban bayramında alışveriş sırasında bu durum fiyatta anlaşana kadar 5- 10 dk’ya kadar çıkabiliyor. Bu durum bazen o kadar rahatsızlık verebiliyor ki; birisinin dalgınlığında, karşı taraftakinin ani ve sert bir hareketi sonucu istenmeyen ciddi durumlara ve yaralanmalara sebep olabilmektedir.”
PAZARLIK YAPARKEN OMUZUNU SAKATLADI
Kurbanlık alırken pazarlık esnasında omuzunda zedelenme oluşan bir vatandaş da, Türkmen’e gelerek muayene oldu. Hastanın omuzunda ani hareket nedeniyle zedelenme meydana geldiğini söyledi.
ANİ VE SERT HAREKETLERDEN KAÇINILMALI
Omzun, vücuttaki en kompleks eklemlerden biri olduğunu ifade eden Uz. Dr. Türkmen, kurban alışverişlerinde sakatlanmamak için el sıkışırken ani ve sert hareketlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Türkmen, “Omuz; ön, arka ve yan olmak üzere üç ana omuz kası ve dört ayrı eklemin entegre hareketinden oluşur. Kişi hazırlıklı iken omuza ve dirsek eklemine zarar vermek zordur. Hastanın hiç beklemediği bir anda ani bir eklem hareketi, omuzun veya dirseğin hatta el bileğinin bile zedelenmesine ve hatta çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden, bu konuda dikkatli olmak, kurban alışverişlerinde el sıkışırken ani ve sert hareketlerde bulunmamak gerekir” diye konuştu.
Türkmen, omuz kuşağının üç diartrodial eklemi, dört kas grubu, dört ligament bağ grubundan oluşan kompleks bir yapı olduğunu belirterek, omuz ağrılarını değerlendirmek için bu anatomik yapıyı çok iyi bilmek gerektiğini ifade etti. Türkmen, şunları söyledi: “Toplumda omuz ağrıları %20 oranında görülür. Bu durum yaşam kalitesini tamamen bozabilecek bir duruma sebep olabilir. Omuz ağrıları omuzun kendi anatomik yapısından kaynaklanabileceği gibi, uzak bir yerden yansıyan ağrılarla da karşımıza çıkabilmektedir. Bu nedenle, omuz ağrılarını değerlendirirken çok iyi bir anamnez alınmalı ve çok dikkatli bir fizik muayene yapılmalıdır. Omuz ve dirsek hastalıklarının tanısını koymak gerçekten zordur, bulgular birbirine çok benzer ve karışır. Omuz veya dirsekte ağrının yeri, ne zamandan beri olduğu, gece olup olmadığı, şiddeti, uyuşukluk veya karıncalanma olup olmadığı, ağrı kesicilere dirençli mi veya bununla birlikte kalp, akciğer, karaciğer, şeker, sinir sistemi hastalığının olup olmadığı da tanı koymak için bilmemiz gereken önemli bilgilerdir. Bu yüzden gerekirse, X-ray, tomografi, MR, Omuz artroskopisi, Ultrason veya idrar ve kan tahlilleri yapılabilir. Tanı konulduktan sonra hastalığı tedavi etmek daha da kolaylaşır.”
Tedavinin; omuz, dirsek ve el bileğinde konulan teşhise bağlı olarak değişebildiğini ifade eden Türkmen, omuz, dirsek ve el bileği rahatsızlığı çeken kişilerin mutlaka Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Poliklinikleri’ne başvurması ve tedavilerini yaptırmaları gerektiğini belirtti. Türkmen, “Tedavi de; medikal ilaç tedavileri, lokalanestezik veya kortizon enjeksiyonları, ROM egzersizleri, manipülasyonlar, fizik tedavi, omuz bandajları, dirsek ve el bileği splintleri kullanılmaktadır” dedi.