REKLAMI GEÇ

Bu mikrop kansere de neden oluyor

Bu mikrop kansere de neden oluyor

Helikobakter pylori mikrobunun sadece gastrit ve ülserlere değil, mide kanserlerine neden olduğu açıklandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Haziran 2017 Pazartesi, 14:58

Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Alpua, Helikobakter pylori mikrobunun adece gastrit ve ülserlere değil, mide kanserlerine de neden olduğunu belirterek, uzun süren mide şikayetleri olanların mutlaka hekime gitmesi gerektiğini söyledi.

Helicobacter pylori bakterisinin, dünyadaki en yaygın enfeksiyon olduğunu ve zamanında tanı konulup tedavi edilmezse ileride mide kanserine neden olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Alpua, “Helicobacter pylori, midenin iç cidarında yapışarak orada çoğalan bir bakteridir. Midenin cildindeki koruyucu tabakanın altına saklanarak, mide asidinden korunarak burada çoğalma imkanı bulur, yeterince çoğaldı zamanda bu koruyucu takan bozulmasına ve sonuçta gastrit ve ülserlere neden olur ve hastalık kronikleşir” dedi.

Uzun yıllar içinde atrofi (mide cildinin incelmesi) ve intestinal metaplazi gibi prekanseröz ( kanser öncüsü bulgular) patolojilere neden olduğunu söyleyen Alpua, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Daha uzun zaman geçtikten sonrada hala tanı konup tedavi edilmez ise mide kanserine neden olabilir. Hastalık, ekmek gibi elle dokunulan gıdalar dahil herhangi bir sebeple bu bakterinin yutulması ile başlar. Bu dönem herhangi bir belirti olmadan da geçirileceği gibi, midede yanma, ağrı, mide bulantısı, geğirme, gaz ve şişkinlikle de kendini gösterebilir. Midesinden şikayetçi olanlar mutlaka hekime görünmelidir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı