Stres tremor nedeni

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Mustafa Çam sinir ve stresin el titremesini arttırdığını ve kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.
/ DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2013 Cuma, 10:53
Nöroloji Uzmanı Doktor Mustafa Çam, sinir ve stresin tremor adı verilen el titremesini artırdığını belirtti. Tremorun irade dışı titreme olarak adlandırıldığını söyleyen Çam “ Titreme, genellikle birbirine zıt etkili kasların istemsiz kasılmasına bağlı olarak gelişir. Büyük oranda ellerde görülür. İstemsiz, nispeten ritmik, amaçsız dalgalanma hareketleri olarak göze çarpar. Şiddeti fizyolojik ve psikolojik faktörlere bağlı değişkenlik gösterir. Çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Bunlar arasında titremeye yol açan bölge, titremenin sıklık ve şiddeti, ritmik olup olmadığı, hareket ve istirahatle ilişkisi ve altta yatan hastalık gibi nedenler sayılabilir. Bunların yanında yorgunluk, özgüven, sıcak, soğuk, ilaç, alkol, madde kullanımı da dikkate alınmalıdır. Tremor tek ve iki yanlı olabilir. Sıklıkla elleri etkilemekle birlikte kol, bacak, dil, göz kapakları, çene, baş ve nadiren tüm vücut tremora katılabilir” dedi.
HAREKET HALİNDE DE ORTAYA ÇIKABİLİR
İstirahat ve hareket halinde ortaya çıkan titremenin tremorun iki ana grubunu oluşturduğunu bunların dışında beyin ve vücudu etkileyen çeşitli hastalıklara bağlı olarak da titreme şikâyetlerinin görülebileceğini dile getiren Uz. Dr. Mustafa Çam, titremenin halk arasında en çok Parkinson hastalarında olduğunun düşünüldüğü ancak ailesel özelliği olan ve esansiyel tremor olarak adlandırılan el titremelerinin de oldukça sık görüldüğünü belirtti.
İstirahat tremoru genellikle gevşeme veya vücut parçasının istirahatte olduğu durumlarda görüldüğünü, bu titremenin, hareket ile sıklıkla azalır veya tamamen kaybolduğunu söyleyen Uzm. Dr. Çam, erken dönemlerde genellikle aralıklarla meydana geldiğini vurguladı. Titremenin, çoğu öncelikle kollarda ve tek taraflı olarak başladığını dikkat çeken Çam, “ Dudak ve çeneyi de etkileyebilir. Dişlerde tıkırdamada hissedilebilir. Ciddi durumlarda tüm vücudun sallanmasına neden olur. Hareket halinde ortaya çıkan tremor ise aksiyon ve postür tremoru olarak adlandırılabilir. Bu iki terim sıklıkla birbirinin yerine de kullanılabilmekte olup kol, bacak ve gövde aktif olarak belli pozisyonlarda (örneğin kolların öne uzatılması) tutulduğunda ortaya çıkar. Aktif hareket boyunca devamlılık gösterir” diye konuştu.
“YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR”
Hareket halinde ortaya çıkan titremenin de aksiyon tremoru olarak adlandırıldığını açıklayan Uz. Dr. Mustafa Çam, aksiyon tremorunda kişinin günlük işlerini yaparken zorlandığını belirtti. Tremor hastalığının yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Çam, şunları söyledi:
“Aksiyon tremoru bir iş yaparken ortaya çıkar. Bu durumdaki çoğu hasta sinirli zannedilir. Elleri ile hassas iş yapanlar bu hastalığını daha önceden fark eder. Çoğu kişi ilk kez yemek yeme, yazı yazma, dolu bir fincanı taşırken, kaşıkla çorbayı içerken titremeyi fark eder. Bu durumlarda yazı titrek ve düzensizdir. Ses etkilenebilir. Gerginlik ve stres şikâyetleri artabilir. Toplum içinde yiyecek servisi yapmak, çorba içmek gibi işlerden kaçınılabilir. Yazı yazma gibi işlevlerde daha az etkilenmiş el kullanılır. Sıvı gıdalar içilirken başta her iki el birlikte kullanılırken zamanla pipet gerekebilir. Yazılar da daha ağır ve kalın yazılmaya başlar.”
Nöroloji Uz. Dr. Mustafa Çam, nörolojinin en karışık konularından biri olan titreme şikâyetlerinin dikkatli bir nörolojik muayene gerektirdiğini, böylece titremenin tipi ve varsa buna neden olabilecek hastalıkların belirlenmesi için bu tür hastaların Nöroloji uzmanına başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.