REKLAMI GEÇ

Önce eşinden sonra da kadavradan nakil yapıldı

Önce eşinden sonra da kadavradan nakil yapıldı

Denizli Devlet Hastanesi’nde Hepatit B, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde ise karaciğer yetmezliği teşhisi konulan 53 yaşındaki Mustafa Yener, önce eşi ve daha sonra ise kadavradan yapılan karaciğer nakli ile hayata bağlandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Ocak 2019 Pazartesi, 13:41

Yaşadığı şiddetli göğüs ağrısı nedeniyle 2017 yılında Denizli Devlet Hastanesi’ne giden ve burada kendisine Hepatit B teşhisi konulan 53 yaşındaki Mustafa Yener, sevk edildiği Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde ise siroza bağlı karaciğer yetmezliği teşhisiyle karşılaştı ve organ nakli için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.

27 yıllık eşi Sibel Yener’in karaciğerini verebileceğini söylemesinin ardından yapılan tetkiklerinde olumlu çıkması ile Mustafa Yener’e Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde karaciğer nakli yapıldı. Ancak geçen süre içinde Yener ölümcül bir hata yaptı. Yener, kullanması gereken ilaçları kullanmayınca, nakli yapılan karaciğer tekrar iflas etti ve görevini yerine getirmemeye başladı.

Mustafa Yener ve eşi Sibel Yener bu kez uygun karaciğerin bulunması için Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi’ne isimlerini yazdırdı. 2 bin 500 kişinin sıra beklediği karaciğer nakli için Mustafa Yener’in yüzüne şans bir kez daha güldü. 3 aylık beklemeden sonra uygun karaciğer Yener’e bu kez kadavradan geldi ve nakil gerçekleşti. Yener üçüncü kez hayata “Merhaba” dedi.

Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle çok zor günler geçirdiğini söyleyen Mustafa Yener, “Başına gelmeyince insan anlamaz derler. Çok doğru. Organ bağışının önemini şimdi çok daha iyi anlıyorum. Bundan sonra çevremdeki herkesten organ bağışlamaları için ricada bulunacağım. Organlar hayat bittikten sonra çürüyüp gideceğine, hayat kurtarmalı. Denizli Devlet Hastanesi ve Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’ne teşhislerimi koyup beni yönlendiren, ameliyatımı yapan tüm doktorlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Bölümü Karaciğer Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Murat Zeytunlu, nakil ameliyatının ardından Yener’in karaciğer fonksiyonlarının normale döndüğünü belirtti. Türkiye’de 2 bin 500 hastanın karaciğer nakli olmak için sırada beklediğine dikkati çeken Zeytunlu, “Yılda 500 hasta karaciğerini bağışlıyor, bu da ihtiyacı karşılamıyor. Mustafa Bey hem şanslı hem de şanssız bir hasta. Birinci karaciğerini yetmezlikten kaybetti, eşinden naklettiğimiz karaciğeri ise vücudunun reddetmesinden dolayı kaybetti. Kadavradan yaptığımız nakil onun üçüncü yaşamı oldu. Uygun organın bulunması durumunda hastalara defalarca karaciğer nakli yapılabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı