REKLAMI GEÇ

İşte o riski arttıran durumlar

İşte o riski arttıran durumlar

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Hatice Gürsoy gebelik zehirlenmesinin, erken ve geç gebelik yaşayan kadınların yanı sıra, diabet, böbrek ve tansiyon hastalarında daha sık görüldüğünü söyledi

/ DENİZLİHABER / 26 Şubat 2013 Salı, 15:58

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Hatice Gürsoy, yaptığı yazılı açıklamada, gebelik zehirlenmesinin hamilelikte er korkulan durum olduğunu vurguladı.

Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen Preeklempsi hastalığının erken yaş gebelik ve ilk gebelik dönemlerinde sık görüldüğünü belirten Uz. Dr. Hatice Gürsoy,“ Gebelik zehirlenmesi gebelikte gebeliğin 20. haftasından sonra görülen yüksek tansiyon, idrarda protein atımı ve ödem ile başlayan bir rahatsızlıktır. Gebe kalmadan önce tansiyon hastası olanlar, daha önceki gebeliğinde tansiyon yüksekliği problemi olanlar, fazla kilolu olanlar, 20 yaşından küçük ve 40 yaşından büyük gebeler, diyabet ve böbrek hastalığı olan kişilerde daha çok görülür. Müdahale edilmez ise kafa içi kanama, kriz geçirme ve ölüme kadar gidebilir. Annenin yaşımı yanında bebeğin yaşamını da etkileyip gelişme geriliği, anne karnında ölüme neden olabilmektedir. O yüzden gebeliği ne kadar fizyolojik bir olay olarak düşünsek de komplikasyonlar açısından ciddiye alınması gereken bir durumdur” dedi.

ANNE ADAYLARINI UYARDI
Her kadının hamile kalmadan önce ve sonrasında takip ve taramalarını yaptırmasının önemine değinen Gürsoy, erken tanı ile hamilelikte yaşanan sorunların minimuma indirilebileceğini ifade etti. Gürsoy,“Gebelik zehirlenmesi hafif, orta ve ağır vakalar olarak sınıflandırılabilir. Özellikle hamilelikte tansiyon takibi düzenli yapılmalıdır. Gebelik zehirlenmesinin önüne geçmek için etkili yöntem dengeli beslenme ve gebelik sürecinde düzenli olarak kontrollere gitmek ve doktorun önerilerine mutlaka uymaktır. Takip altında olunduğu sürece Gebelik Zehirlenmesi korkulacak bir durum değildir” diyerek anne adaylarını uyardı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı