Keneleri yakmayın, koparmayın!

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, vücuda yapışan keneleri çıkartmak için kullanılan sigarayla yakma, koparma gibi ilginç yöntemlerin riskli olduğu uyarısında bulunuldu.
/ DENİZLİHABER / 19 Temmuz 2013 Cuma, 16:18
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yazılı açıklama yaparak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ve kene ısırmalarına karşı vatandaşları uyardı. İnsanların, keneler tarafından ısırılarak veya kenenin ısırmış olduğu evcil hayvanların kan ve dokuları ile temas ederek hastalığa yakalandıklarının belirtildiği açıklamada, “Enfeksiyon kaynağı keneler, yaban hayatı ile iç içe olan, dağlık yamaçlardaki meşelik ormanlara yakın yerlerden veya bu ormanlar içinde açılmış parçalı küçük tarım arazilerinden insan ve evcil hayvanlara tutunmaktadırlar. Bu nedenle konu insan ve hayvan sağlığı açısından önem taşımaktadır” denildi.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Denizli’nin ekonomik anlamda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmeciliği kasaba ve köylerde yoğun olarak yapıldığının vurgulandığı açıklamada, içinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerinin yanında açık arazide piknik ve kamp yapan vatandaşların, Veteriner Hekimlerin, sağlık çalışanlarının, mezbaha çalışanlarının, deri sanayi çalışanlarının, ağaç kesim işçilerinin, avcıların, askerlerimizin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğinin altı çizildi.
BUNLARI YAPMAYIN
Ayrıca, kene ısırması ile karşılaşan vatandaşların, vücutları üzerinde gördükleri keneleri öldürmemesi, patlatmaması, keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurmaması, kenenin üzerinde sigara söndürülmemesi ve ateşle yakılmaması gerektiği açıklandı. Kenenin vücuttan cımbızla veya pens ile kenenin deriye yapıştığı en yakın yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkartılması gerekiyor ve kene tarafından ısırıldığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı istendi.
850 ÇEŞİT KENE VAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü açıklamasında, “Dünya üzerine 850 çeşit kene türü mevcut olduğunu ve bunlardan sadece 30 türünün KKKA Hastalığını naklettiği vurgulandı. Açıklamada, “ Keneler uçan, zıplayan parazitler değildir. Dolayısıyla insan ve hayvanların üzerine tırmanarak çıkarlar. Hayvancılıkla uğraşanlarla açık arazide bulunan vatandaşlarımızın kol ve bacaklarını örtecek şekilde giysiler giymeleri, yalın ayakla toprak ve otlar üzerinde gezmemeleri, çok basit bir önlem olarak pantolon paçalarını çorapların içerisine sokmaları kenelerden korunma için alınabilecek önleyici tedbirlerdir” denildi.